23 maart 2008

Autrefois

Een woord waaruit liefde voor het verleden spreekt, net als bij het vergelijkbare d'antan. Gebruikt voor alles van vroeger wat diepere emoties oproept. Een vergeten smaak uit de keuken van grootmoeder, een zoete herinnering aan een schone jeugdliefde of bijna vergeten beelden van mooie dingen die voorbij zijn. Komt vooral voor bij generaties die al enkele kruisjes hebben verdiend.

Je hebt van die markten waar behalve veel oude boeken ook altijd een kraam staat vol kistjes met beduimelde prentbriefkaarten. Meestal keurig gerangschikt naar departement, omdat de voorzijde altijd een vergeelde foto van dorpsstraat of stadsplein toont. Ook bijna steeds met een gezelschap dat met graagte poseert voor de fotograaf, die autrefois nog veel tijd nodig had om zijn plaat te schieten. Op het resultaat is duidelijk dat zijn publiek die tijd ook ruimschoots nam. Minstens zo leuk is het om de achterkant van de kaart te lezen. Een onverwachte kennismaking met een volslagen onbekende die uit een ver verleden heel even heel dichtbij is.


Heel bijzonder is het wanneer je zo'n oude prent naast een digitaal product van vandaag ziet. Een collega blogger uit Avignon heeft de moeite genomen een aantal oude opnamen uit zijn woonplaats te combineren met een vers exemplaar, vaak met onvermijdelijk blik langs de straat. Zo kun je toch heel eventjes terug in de tijd. Klik op een plaatje voor een vergroting.Grand merci à Michel Benoit
avignon.midiblogs.com

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage