22 maart 2008

Oeuf

Ook in Frankrijk kom je bij het déjeuner op de Paasdagen wel een ei tegen in het menu. Er zouden zeker 500 verschillende manieren zijn om de ongeboren vrucht van hoen of vergelijkbaar vliegbeest te nuttigen. Om verrassingen voor te zijn hier een (klein) lijstje.


oeuf battu - geklutst
blanc d'oeuf - eiwit
jaune d'oeuf - dooier
coquille d' oeuf - lege schaal
oeuf brouillé - roerei
oeuf de caïman - van de krokodil
oeuf de caille - poging van de kwartel
oeuf de cane - eend doet ook mee
oeuf à la coque - zachtgekookt
oeuf en cocotte - in ovenbakje met allerhande lekkers
oeuf mollet - nog bibberig
oeuf dur - logisch dus...
oeuf de lump - nep kaviaar
oeuf sur le plat - gebakken
oeuf renversé - dubbel gebakken
oeuf au miroir - je raad 't al...
oeuf à la moscovite - halfhard gekookt met kaviaar en ansjovis
oeuf moulé - in vormpje au bain marie met kruiden en stukjes ham
oeuf à la neige - geklopt wit met suiker in melk gepocheerd
oeuf de pâcques - van een koekenbakker
oeuf poché - gepocheerd
oeuf à la tripe - hardgekookte schijfjes met gebakken uisnippers
oeuf de vanneau - van de kievit (mag niet in NL)

Kom je per ongeluk bij een Chinees, loop je de kans op een oeuf de cent ans. Ook leuk om zelf te maken voor Pasen 2009. Eendeneieren gehuld in een laag kalk, modder, salpeter, je eigen geheime kruiden en rijststro. Kun je dus 100 jaar bewaren en worden gegeten wanneer ze drie maanden of ouder zijn. Hoe ouder hoe beter. Eenmaal uit het omhulsel zijn ze glimmend zwart en je eet ze koud en ongekookt. Combineren met plakjes verse gember, schijfjes komkommer, stukjes geconfijte kippemaag, lekkere sojasaus en een pittig pepertje.
Mijn oude moeder zou gezegd hebben, zo maak je zelfs een hoop str.nd lekker...

Kijk nog even naar de perfecte omelet

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage