Armorika


Door onbegrip, ongetwijfeld doordat Kelten nog steeds bijles Latijn hadden, was een Romeinse gezant van het beroemde Zevende Legioen per ongeluk gegijzeld. In die tijd hadden Romeinse commandanten een vrij kort lontje en Julius C. verklaarde persoonlijk onmiddellijk de oorlog aan de Veneti. Dat was echter een avontuurlijk volkje dat al heel lang de route naar Engeland en verder noordwaarts bevoer. Zeevaarders dus en zeer bedreven met zeil en tuig. Julius gaf daarom opdracht een grote vloot te bouwen, roeiers in te huren en ander scheepsvolk te trainen. Op zee moest het gebeuren en de slag ging ook tussen twee culturen: de zeilers uit Armorika, zoals de streek in die tijd heette, en de grote galeien van Rome die in de strijd met handkracht werden voortbewogen.
Maar de Romeinse oppervlootvoogd Brutus verzon een list. Hij liet zeisen op lange stokken binden en daarmee gingen de galeien het gevecht in. Het tuig van de zeilende Veneti werd doorgesneden, einde verhaal. Vooral toen ook de wind ging liggen en de laatste zeilschepen roem- en roerloos op non-actief werden gesteld. Vanaf de heuvels aan de kust klonk luid Romeins gejuich, want Julius C. had zijn hele landleger een dagje vrij gegeven om het vier uur durende schouwspel eerste rang gade te slaan.

De restanten van de Veneti weken weliswaar uit naar Engeland, maar romanisering van Bretagne met zijn vele Asterixen, Obelixen en geheime rituelen van druïden moet eigenlijk nog steeds plaatsvinden.
Labels: Bretagne, druïde, Julius Caesar, Veneti
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage