Parijs bezet
Veel discussie in Franse media over een tentoonstelling in Parijs over de jaren van de Duitse bezetting. Tussen 1940 en 1944 maakte fotograaf André Zucca opnamen van het dagelijks leven in de Franse hoofdstad. Daarvan zijn er sinds vorige maand 270 te zien in de bibliotheek van het Hôtel de Ville. Zucca was omstreden, want hij werkte voor het Duitse blad Signal dat in opdracht van nazileider en propagandaminister Goebbels in alle bezette gebieden werd uitgegeven. Daarin werd een beeld geschetst hoe goed het leven onder de Germaanse bezetting was, voorbijgaand aan de werkelijkheid van terreur, voedsel- en brandstofschaarste met lange rijen voor de winkels, jodenvervolging en deportatie van verzetsstrijders.
Op alle kleurenfoto's (zeldzaam in die tijd) is Parijs een zonnige stad met veel kinderen, goed geklede mensen in drukke winkelstraten of in de rij voor een bioscoop. Uit bijna niets blijkt dat in de stad grote aantallen soldaten aanwezig waren of het moet een marcherend muziekkorps zijn.
De expositie Les Parisiens sous l’Occupation leidt tot veel commotie. Want ondanks het hoge gehalte aan propaganda van de afbeeldingen, toont het ook een bezette stad waar veel mensen een normaal leven leiden met vrije tijd en plezier. Voor sommigen staat dat haaks op de patriottische geest die de Fransen zo graag willen uitstralen. Eén daarvan is burgemeester Bertrand Delanoë die eist dat de tentoonstelling wordt voorzien van een brochure met info over de echte bezetting. Ook wil hij meer uitleg bij de foto's, die zelf alleen een locatie vermelden. Ze zijn door Zucca niet van commentaar voorzien, zodat het soms lijkt dat Parijs de vlag uitsteekt voor de bezetter. En het lege straatbeeld is vooral een gevolg van het feit dat de Duitsers vrijwel alle auto's hadden gevorderd.
Labels: Delanoë, Goebbels, l’Occupation, Zucca
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage