2 februari 2008

Pipole

Het klinkt niet Frans, het is geen Frans, maar Frankrijk heeft het de hele dag over pipole. Sinds een paar jaar in zwang als een vreselijk anglicisme voor people, waarmee Britten en Yanks de celebrities van deze glamourwereld bedoelen. Mooie, rijke, gewelddadige, creatieve, bekende, valse, criminele, sportieve, politieke en vooral heel veel hele foute mannen en vrouwen, die slechts één doel nastreven. Pipole worden en zo vaak mogelijk de voorpagina van boulevardbladen halen of in vergelijkbare blaartrekkende tv-programma's genoemd worden. En het lijkt erger te worden. In het Maison de la Presse kijken al die bekende koppen je uit steeds meer bladen triomfantelijk aan. Een ronkend nieuwtje over niks bijzonders scoort slechts een portretje op pagina zoveel. Maar La Une haal je gegarandeerd met een scabreus plaatje in bloot gezelschap. Vreemd gaan, partner aan de stoep zetten, een lijntje coke snuiven, zwanger worden, een tweede Ferrari, een derde vriendin, de belasting getild of de kas gelicht, het gaat erin als koek.

Alles is pipole, maar het liefst met een glibberig verhaal er omheen waarvan je nooit weet wat het waarheidsgehalte is. Tot voor kort werd de wat chique Parijse politiek een beetje gespaard. Mitterand kon zijn buiten het echtelijk bed verwekte dochter ook buiten de bladen houden en Chirac, waarvan tout le monde weet wat hij als burgemeester van Parijs heeft uitgevreten, werd opvallend uit de wind gehouden. Maar sinds vorig jaar is dat voorbij. President Nicolas Sarkozy, dikke vriend van grote uitgevers en bazen van radio en tv (Europe 1 wordt al Radio Sarkozy genoemd), begint Britney Spears en haar spuitende en slikkende broeders en zusters naar de kroon te steken. Waar hij ook verschijnt, altijd weet hij precies waar de telelenzen verstopt zijn en kijkt er recht in. Loopt in Parijs met zijn lief precies de straat in waar de paparazzi zijn en zwaait uitbundig alle kanten op waar hij verborgen camera's vermoedt.

Maar vandaag geen plaatje, geen optreden op tv, alleen een door RTL als eerste verspreid bericht dat hij en Carla Bruni vanochtend in het Elysee elkaar het jawoord hebben gegeven. Slechts een foto van de bloemen haalde de voorpagina. Frankrijk heeft in Carla Sarkozy weer een première dame. Iemand die als geen ander pipole is en zolang Nicolas aan het republikeinse touwtje mag trekken, zal het paar in het tijdschriftenvak liggen. Tussen opgespoten B-sterretjes met onblote borsten, gearresteerde pedofielen, ontsnapte terroristen, gedrogeerde wielrenners en bankmedewerkers die miljarden hebben verkwanseld. Om alleen maar even de oogst van een week pipole samen te vatten.
Daartussen zullen staatsman en kersverse ega zich moeten onderscheiden...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage