Roland Garros
Of Roland Garros kon tennissen is de vraag. Dat hij sportief was is zeker, want hij werd in 1906 als 18-jarige kampioen wielrennen van Frankrijk. Toch is het grootste Franse tennistoernooi dat a.s. zondag begint naar hem genoemd. Frankrijk eert graag zijn helden en heeft er ook meer dan enig ander land, schijnt het. Roland Garros was vliegtuigpionier en werd bekend toen hij in september 1913 non-stop de Middellandse Zee overstak in een éénmotorig kistje. Hij vertrok in Fréjus aan de kust en landde 7 uur en 53 minuten later met zijn 60 pk Morane-Soulnier in Bizerta in Tunesië, met nog maar een enkel litertje brandstof in de tank.
Maar er was een oorlog nodig om Garros tot held te bombarderen (excusez le mot). In 1914 werd hij gevechtspiloot en was de eerste die een Duits vliegtuig neerschoot. Dat was te danken aan een eigen vinding. Zijn boordwapen schoot namelijk door de draaiende propeller zodat hij beter en met grotere vuursnelheid kon richten.
Kort daarna werd hij zelf neergeschoten en krijgsgevangene. Erger was dat de Duitsers ook het vliegtuig hadden en zijn uitvinding namaakten. Die werd in verbeterde versie ingebouwd in een Fokker (het neutrale Nederland verdiende aan alle oorlogvoerende partijen wel een centje), waardoor de Duitse piloten enige tijd het luchtruim boven de Franse slagvelden konden beheersen. De Engelse Royal Air Force sprak in die tijd over The Fokker Scourge (de Fokker gesel).
Kort nadat Garros wist te ontsnappen kwam hij op 5 oktober 1918 om in een luchtgevecht bij St.Morel in de Ardennen. Zijn graf op een ereveld in het naburige Vouziers wordt nog steeds bezocht. Frankrijk eerde zijn nationale held in 1927 postuum door de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem te vernoemen.
Het grand slam toernooi op het Parijse Roland Garros staat de komende weken overigens extra in de belangstelling nu dezer dagen bekend werd dat er gesjoemeld wordt met tennis uitslagen. De afgelopen vijf jaar zouden 45 partijen op de grote toernooien verdacht zijn en wellicht verkocht om in het wedcircuit grote bedragen te kunnen opstrijken. Dat melden twee Britse oud-politiemensen die eerder grote fraudes met weddenschappen bij cricket en paardenraces hebben ontdekt.
Na de schorsing van een Russische en vijf Italiaanse tennissers vorig jaar, verdacht van het manipuleren van uitslagen, worden nu maatregelen genomen om het gedrag van toeschouwers rond de grote toernooien te observeren. Dat gebeurde al in Australië, nu is Parijs aan de beurt. Zo worden draagbare computers op de tribunes verboden en wordt gelet op bezoekers die mogelijk met mobiele telefoons wedden op partijen die aan de gang zijn.
Faire un pari à Paris wordt dus al snel verdacht...
Labels: gevechtspiloot, tennis, vliegtuigpionier, wedden
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage