10 mei 2008

Foto

Zou je eigenlijk niet moeten zeggen dat de fotografie al in de vierde eeuw voor de jaartelling is ontdekt? Want het was toch de Griekse filosoof Aristoteles die op een zonnige middag merkte dat het zonlicht door een klein gaatje in de muur beelden ondersteboven kon projecteren op een tegenoverliggende muur in een donkere kamer. Veel later was dat het voorbeeld voor de camera obscura. Deze slimme zoon van de lijfarts van de grootvader van Alexander de Grote had echter de pech dat Kodak of Canon nog niet bestonden, anders was hij in zijn eigen tijd al wereldberoemd geworden. Nu moest hij wachten tot de Romeinen zijn geschriften ontdekten en er vooral zelf beter van werden.

Toch duurde het nog tot 1816 voordat in St.Loup-de-Varennes (zuid van Chalon-sur-Saône) het wonder geschiedde. Na eindeloze mislukte experimenten moet Joseph Niépce een hartslag van minstens 100 hebben gehad, toen hij plotseling zag dat hij de eerste foto had gemaakt. Weliswaar in negatief op een soort zilverpapier, maar het begin was er. Met een soort camera obscura lukte het in 1822 om een positief beeld vast te leggen op een etsplaat, maar helaas verbleekte ook deze al snel en is van die primeur niets overgebleven. Vier jaar later ging het beter met behulp van een soort asfalt dat na minimaal 8 uur belichting niet meer oploste.

Na deze eerste bewaarde foto van het uitzicht vanuit zijn raam, niet echt spectaculair, kwam Niépce in contact met Louis Daguerre en samen ontwikkelden zij de techniek verder. Het grote succes van de fotografie heeft hij echter niet mogen beleven, want hij overleed in 1833. Wel beloont Frankrijk sinds 1955 jaarlijks een jonge fotograaf met de Prix Niépce.

Daguerre daarentegen, die vaak ten onrechte wordt gezien als de echte uitvinder, zag al snel de geweldige mogelijkheden van de nieuwe kunstvorm.
Hij was het ook die in 1839 de eerste naaktfoto maakte en met succes aan de man bracht. De eerste 'pornograaf' werd mede daardoor veel beroemder dan de arme Joseph en is zelfs één van de Fransen waarvan de naam op de Eiffeltoren staat gegrift.

Zijn voorbeeld heeft uiteindelijk geleid tot een miljardenindustrie, al is langdurig verblijf in een donkere kamer niet meer nodig.

Digitaal naakt is nu overweldigend aanwezig en het gaatje van Aristoteles heeft definitief afgedaan.
Ook dat is vooruitgang...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage