9 januari 2008

Olympique

Hoewel Griekenland de eer had als eerste de moderne Olympische Spelen te organiseren, heeft Frankrijk toch ook een aardige relatie opgebouwd met de vijf legendarische ringen. Het was immers een Fransman die het in 1892 allemaal bedacht.
Pierre de Coubertin, geboren in Parijs als nazaat van een aristocratische familie met wortels in Normandië. Bokser, schermer, zwemmer en roeier. Groot bewonderaar van de manier waarop universiteiten in Engeland en de VS sport in het lesprogramma gebruiken. Geïnspireerd door opgravingen in het Griekse Olympia komt hij in 1892 met het plan om de antieke spelen nieuw leven in te blazen, gepresenteerd in de Parijse universiteit Sorbonne. In hetzelfde jaar is hij trouwens scheidsrechter van de finale van het eerste Franse kampioenschap rugby.

Zijn idee slaat aan en twee jaar later is er het Comité International Olympique. De eerste vergadering, uiteraard in Parijs, besluit zijn project te starten in Athene en de volgende in 1900 in zijn geboortestad als onderdeel van de grote Wereldtentoonstelling. Aldus geschiede.

Op 14 mei treden 24 landen aan met 975 mannen en 22 vrouwen in 19 officiële takken van sport, waaronder pelote. Het sportfeest duurt tot eind oktober en in de marge worden ook nog wat andere 'sporten' uitgeprobeerd, zoals kanonschieten, hengelen, brandblussen, levende duiven neerknallen en ballonvaren. Bovendien nemen 55 voertuigen deel aan de Course Paris-Toulouse-Paris over 1448 km, waaronder twee broertjes Renault.

De Fransen zelf zijn grote winnaar in deze thuiswedstrijd met 101 plakken, waarvan 26 goud. Grote held is echter de Amerikaanse atleet Alvin Kraenzlein, vier keer goud waaronder verspringen met aanloop (het kon ook zonder aanloop). De vrouwen mogen slechts deelnemen aan tennis en golf. De eerste vrouw die goud wint is dan ook de geheel geklede Britse tennister Charlotte Cooper.

Parijs krijgt ook in 1924 de zomerspelen en in hetzelfde jaar worden de eerste winterspelen in Chamonix gehouden. De wintersporters komen in 1968 (Grenoble) en 1992 (Albertville) ook naar de Franse Alpen. Eventjes lijkt het erop dat Parijs in 2012 weer aan de beurt is, maar Londen gaat met de vijf ringen aan de haal.
Grootste Franse winnaars in 112 jaar zijn de schermers Philippe Cattiau en Roger Ducret in de twintiger jaren met ieder 8 medailles. Bij de vrouwen is het schermster Laura Flessel-Colovic met 5 plakken, maar zij kan dat aantal in Beijing nog vergroten.

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 10 januari 2008 om 10:41 , Anonymous Anoniem zei...

In welk jaar waren er ook weer precisiepoepen en krachtpoepen van de hoge plank?
Peter

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage