Sel de mer

Het fijnste zout voor gebruik in de keuken is niet geraffineerd, ziet er daarom soms niet zo wit uit, maar bevat juist die nuttige mineralen waarop het lijf zit te wachten.

Het topje van de zoutberg is de fleur de sel, het buitenste laagje van het gedroogde zout. Wordt met de hand verzameld en heeft een unieke smaak. Perfect met een paar korreltjes op de foie gras.
Voor de mooie marais salants van Frankrijk moet je natuurlijk naar de kust. Langs de Atlantische Oceaan, waar het zout vaak nog zonder mechanisatie wordt gewonnen, gewoon met hand en paardekracht. De hoeveelheden zijn dus relatief gering; de prijs navenant.
De Méditerranee heeft twee belangrijke locaties, de Salins-d'Hyères bij Toulon en natuurlijk de uitgestrekte zoutwinning in de Camargue. Daar vinden we de Salins de Midi en de Salin de Giraud. Hier wel gemechaniseerde productie met forse volumes. Ontstaan in 1856 op initiatief van een paar ondernemers uit de Camargue en Montpellier, is de Groupe Salins na expansie in voormalige Franse kolonies uitgegroeid tot één der grootste zoutproducenten in de wereld. Op de locatie onder, beginnend aan de muren van Aigues-Mortes, wordt per jaar 450.000 ton ècht zeezout geproduceerd.

Labels: Camargue, fleur de sel, Salins, zeezout
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage