6 januari 2008

Corsica

Het Franse eiland Corse wordt door de eigenzinnige inwoners gewoon Corsica genoemd. Daar begint al direct het probleem, want nogal wat van die 250.000 mannen en vrouwen zien 't niet zo zitten met Parijs als hoofdstad. Sinds 1975 telt het eiland twee departementen: Haute Corse met prefectuur Bastia en Corse-du-Sud waar de prefect zijn stoel heeft in Ajaccio. Dat is tevens de hoofdstad van de regio Corse of het Île de Beauté zoals het veelzeggend in de reisgidsen staat.

Corsica was eeuwenlang Italiaans en dat zie je terug in plaatsnamen, maar vooral in het telefoonboek. Al is dat de laatste tientallen jaren aardig aangevuld met Mohammeds, Abduls en Hassans. Begin 18e eeuw is het eiland bezit van de machtige stadsstaat Genua, maar de Corsicanen zijn ook dan al eigenzinnig en starten in 1730 een opstand onder leiding van Ghjacintu Paoli. Frankrijk en Oostenrijk blijven Genua echter steunen en de opstandelingen hebben slechts controle over het centrale bergland.

Het is Pasquale Paoli, zoon van de verbannen Ghjacintu, die vanuit zijn verzetscentrum Conte in 1755 probeert een democratische staat te stichten, daarbij geholpen door Carlo Bonaparte, vader van de latere Franse keizer. Paoli opent een universiteit, geeft een eigen munt uit en de Consulta (parlement) wordt door de bevolking gekozen. Een ontwikkeling die in Europa veel aandacht krijgt, ondermeer door lovende publicaties van hervormers als Voltaire en Rousseau.

Het helpt allemaal niets, want in mei 1768 verkoopt Genua het hele eiland aan Frankrijk. Op 6 oktober worden de Franse troepen bij Borgo nog wel verslagen door Paoli, maar een jaar later is het over. Een deel van de bevolking in de nieuwe Franse provincie schaart zich achter Parijs, waaronder ook leden van de familie Bonaparte. Wanneer Napoleon na de Révolution aan de macht komt, jaagt broer Lucien verzetsleider Pasquale Paoli voorgoed van het eiland. Vader Carlo is inmiddels overleden en kan zich er niet meer mee bemoeien. In deze roerige jaren ontstaat het begrip vendetta, de gewapende vete tussen en binnen families of dorpen, een verdeeldheid die tot de dag van vandaag slachtoffers eist.

Ook het huidige verzet tegen Frankrijk is verdeeld, waarbij een militante minderheid met verbindingen met de maffia niet terugdeinst voor geweld. De extreme tak is sinds 1976 het Fronte di Liberazione Naziunale di Corsica FLNC, verantwoordelijk voor tientallen aanslagen op het eiland en het vasteland. Tot nu toe meestal niet gericht op personen, hoewel vlak voor kerst 2007 gewonden vielen bij een bomaanslag op een legerkazerne.

Om een beetje te trainen dienen niet zelden wegwijzers in het Frans als doelwit...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage