11 mei 2008

Féria

Nîmes weet twee keer per jaar het venijn van de anti-stierengevecht lobby op zich gericht. Want in deze doorgaans rustige, zelfs enigszins slaperige stad, ontploft het met Pinksteren en in september. De Féria de Nîmes trekt dezer dagen een miljoen bezoekers, maar de eerlijkheid gebiedt te melden dat niet iedereen voor de corrida komt. Voor de meeste afficionados blijft 't vijf dagen en evenveel lange nachten bij eten, heel veel drinken, flaneren over bomvolle boulevards en smalle straatjes in het oude centrum en nog meer drinken.

Toch is de Romeinse arena het hart van de Féria. Want daar vindt twee keer per dag een traditioneel stierengevecht plaats, een echte corrida zoals dat in Spanje gebruikelijk is. Ook elders in Zuid-Frankrijk is het omstreden gevecht tussen matador en stier populair en naburige steden Arles en Alès kennen hun eigen féria. De arena's van Bayonne, Carcasonne en zelfs het ver van Spanje gelegen Fréjus organiseren bijna wekelijks een gevecht.
Maar Nîmes wordt algemeen beschouwd als het centrum van de Franse tauraumachie, compleet met matadorsopleiding van de Spanjaard José Manrudia, zelf oud-matador. Eén van de oud-leerlingen is de 25-jarige Sébastien Castella uit Béziers, die nu behoort tot de drie beste vechters ter wereld.

Sébastien Castella in Nîmes met oren en staart als beloning

Sinds 1951 is het stierengevecht in Frankrijk gelegaliseerd in plaatsen waar het behoorde tot de 'lokale traditie'. Maar nadat vorig jaar het linkse gemeentebestuur van Barcelona de gevechten heeft verboden is ook hier de weerstand tegen de bloedige taferelen toegenomen.
Zo stuurde de Alliance Anticorrida vandaag een vliegtuigje naar Nîmes met een oproep om de corrida te mijden. In de bijna 2000 jaar oude arena was daarvan weinig te merken.

In de ring zelf gaan dit Pinkster-weekend zestig stieren een gewis einde tegemoet. De liefhebbers zeggen dan dat ze een mooi leven hebben gehad. Het zijn dieren uit Spanje, want de Franse stieren zijn te licht voor het grote werk. Die worden vooral ingezet in de
Course Camargaise, een wedstrijd waarin de stier weer altijd opgewekt de ring verlaat en wanneer het een kampioen is zelfs het slachthuis nooit bereikt.

Eén toro heeft zich in Nîmes niet aan de regels gehouden en nam zaterdag zijn Spaanse tegenstander Matias Tejela vol op de horens.

Het beest kreeg weliswaar applaus, maar het mocht niet baten...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage