5 maart 2008

Geoportail

Niks mis natuurlijk met Google Earth, dat voortreffelijke speeltje waarop langzamerhand heel veel gebruikers ook hun eigen diepe gedachten achterlaten. Ook geen slecht woord over Live Search Maps van concurrent Microsoft, waar beperkte luchtfoto's en kaartmateriaal zijn samengevoegd. Al kun je op die plaatjes je eigen woonverblijf niet echt zien. Via Michelin, de onvolprezen site van bandenmannetje Michelin, heeft geen foto's. Maar wel ontelbare straten uit de bewoonde wereld, of het nu Jakarta of Aigremont is. Plus een routeplanner en extra super plus de restaurants uit de befaamde Guide Michelin. Waarvan de gloednieuwe Franse uitvoering 2008 overigens vanaf morgen 6 maart bij de verdeler van boeken- en kranten aanwezig is. Inclusief voor de kenners twee nieuwe Bib-gourmands in de Gard, maar dat terzijde.

Ben je eigenaar van een Frans lapje grond, of liever nog een lapje met opstallen, dan kun je sinds 2006 terecht bij www.geoportail.fr van het Institut Géographique National IGN, het Franse staatsbedrijf dat al die uitstekende wandelkaarten maakt. Heel Frankrijk in luchtfoto's, soms tot een herkenbare schaal van 1:2000. Te combineren met de kaarten, waarbij je zelf de verhouding plaatje-kaart kunt bepalen. Net als bij Google Earth kun je op 3-dimensionaal beeld omschakelen. Maar het bijzondere aan Geoportail is het feit dat àlle Franse kadastrale gegevens ook zijn ingevoerd. Heb je dus een lapje of pandje op het oog, kun je eenvoudig opzoeken hoe de situatie er op papier uitziet. Zelfs het bouwvolume is in 3-D zichtbaar te maken en met enige handigheid kun je nog wat berekeningen uitvoeren. En alles voorzien van coördinaten voor GPS.

Het programma is gemaakt door een klein bedrijfje, IGO in Nîmes, sinds vijf jaar gespecialiseerd in gedigitaliseerd kaartmateriaal. In hun grote computers zitten bijvoorbeeld alle leidingen van energiereus EDF, gegevens van departementen en gemeenten, wegen en andere infrastructuur. Genoeg om het transport van reusachtige onderdelen voor een nucleaire reactor naar Cadarac (Bouches-du-Rhône) in kaart te brengen. Zodat de grote camions zonder problemen alle hindernissen konden nemen. Maar ook een digitaal model van de Spiegelzaal in het Château de Versailles staat dankzij IGO online.

En nu dus meer dan 15 miljoen gebouwen, van de kleinste cabane tot de Eifeltoren. Plus alle Franse wandelpaden. Met 3-D maak je die in de bergen wel heel erg realistisch. Dan wordt t' zelfs mogelijk om digitaal de Mont Blanc te beklimmen, al mis je wel dit geweldige uitzicht.

Ontdek Frankrijk dus eens met je muis...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage