12 maart 2008

Adieu

Le der des der is niet meer. De laatste der laatsten is overleden, 110 jaar oud.

Lazare Ponticelli , de enige nog levende poilu, kreeg op hoge leeftijd plotseling een eerbetoon dat hij liever niet wilde. Omdat het geen verdienste was de laatste overlevende te zijn van de slachtingen in Wereldoorlog 1, liet hij meerdere malen weten. Hij riep de Fransen op om vooral zijn kameraden te gedenken die de hel van 14-18 niet hebben overleefd. Toch stuurde het Elysée zijn overlijdensbericht de wereld in, vergezeld van een verklaring van Sarkozy, waarin de president sprak over zijn 'diepe emotie en oneindige droefenis'.

Ponticelli, die zijn laatste jaren doorbracht in Kremlin-Bicêtre (Val-de-Marne), is uiteindelijk gezwicht voor de druk van de regering en heeft toegestemd in een officiële plechtigheid. 'Au nom de tous ceux qui sont morts, hommes et femmes'. Maandag 17 maart zal in Les Invalides een herdenking plaatsvinden in aanwezigheid van de president.
De
laatste Fransman uit La Grande Guerre zal, wel geheel volgens zijn wens, worden bijgezet in het familiegraf in Ivry-sur-Seine.
Eén oorlog lijkt voorbij...


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage