1 november 2007

Toussaint

Frankrijk vierde vandaag de katholieke feestdag Toussaint. Allerheiligen, altijd op 1 november. Een dag later is het Allerzielen, Fête des Morts. Dagen waarop chrysanten de hoofdrol vervullen. Al weken staan supermarkten, bloemenwinkels, kwekerijen en zelfs benzinestations vol grote bossen van deze veelkleurige bloem, meestal in forse pot zodat ze straks niet om zullen waaien. Want ze eindigen niet op de vensterbank. Dat typisch Nederlandse interieurverschijnsel zie je hier nauwelijks in de huizen . Les chrysanthèmes worden door de ganse familie in devote optocht vervoerd naar begraafplaatsen om voorouders en andere overledenen in ruime mate te voorzien van de herfstbloem bij uitstek. Ook de helden uit het verleden worden niet vergeten.

Allerheiligen is iets dat aan de meesten in NL, zeker die van boven de rivieren, geheel voorbij gaat. In ieder geval is het geen vrije dag, zoals hier. Alle Roomse heiligen worden op één dag herdacht, zelfs de ruim 400 die deze week in Spanje even tussendoor zijn benoemd. Zaten al jaren in de wachtkamer omdat onze zuiderburen de Franco-periode nog niet helemaal verwerkt hadden.
Ook daar dus feest, net als in veel andere in meerderheid katholieke landen. Het is ook de dag van voorbereiding op Allerzielen. Kerkhoven worden schoongemaakt en met bloemen versierd. Miljoenen potten chrysanten vinden een plek tussen de graven en de hier gebruikelijke grafhuisjes.

Al in 837 heeft paus Gregorius IV de eerste dag van november uitgeroepen tot gedenkdag voor alle heilige martelaren. Protestanten doen niet mee, want zij hebben heiligen al lang geleden uit de boeken geschrapt en de beelden uit hun kerken gesloopt. Engeland bleef op 1 november echter gewoon feesten en Ierse kolonisten hebben die gewoonte naar Amerika meegenomen. De laatste jaren is het vandaar als Halloween weer overgewaaid naar Europa. Ook in het katholieke Frankrijk zie je nu de bizarre pompoen als dodenmasker naast de ingetogen chrysant die de herinnering aan de doden levend houdt.
Les extrêmes se touchent

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage