11 oktober 2007

Gezellig 2

Gezellig 1 heeft een beweging op gang gebracht. Het besef groeit en het aantal werkers in het veld neemt toe. Langzaam begint de aftakeling van de gezelligheid. Soms wordt al bij de begroeting door Frans-Nederlandse vrinden driftig gezocht naar alternatieven om de gevoelens van het moment te beschrijven. Onverwachte creativiteit die uitmondt in luisterrijk proza. Hulde daarvoor.

Er zijn natuurlijk verslaafden die 't niet kunnen laten. Sinds enkele weken verdenk ik sommigen zelfs van een overdosis. Grijnslach bestorven op het gelaat, schuddebuiken niet te stoppen, tranen over de wangen, feest kan niet op. En natuurlijk het bekende afscheid. "Bedankt voor de gezelligheid", ik hou het teiltje bij de hand.

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat alleen in een afgelegen nederzetting in het uiterste noorden van Noord-Canada nog een uitdrukking bestaat die het verfoeide begrip benadert. De vrijwel uitgestorven populatie verkeert echter, ongetwijfeld door generaties lange gezelligheid, in een staat die men gerust deplorabel mag noemen. De meeste tijd brengen de overlevenden door in hun iglo bij een knapperig houtvuurtje, theelichtjes op de vloer, partij pelpinda's bij de hand, kijkend naar de locale Gouden Kooi en nippend aan een ijswijntje.
Gelukkig voor de mensheid is elders buiten NL geen vergelijkbare afwijking ontdekt*.

Er is nog een lange weg te gaan maar de zege zal ons zijn, vrienden van het betere woord. Het dagblad TROUW organiseert een belangrijke verkiezing: wat is het meest typische van NL. Dus heeft iemand deze week een oproep gedaan om gezelligheid tot de meest typische gewoonte te kiezen. Even schrikken?

Nee, het addertje zit weer 's onder het gras. Het gebeurt namelijk op de razend populaire internetsite Geen Stijl. En daar lukt 't ze elke keer om welke peiling dan ook te laten crashen. Door internauten op te roepen op iets te stemmen wat belachelijk of verwerpelijk is c.q. moet worden bestreden. Het Buckler-effect van Youp van 't Hek.
Je raadt 't al. Geen Stijl voert actie om het "verschrikkelijke" gezelligheid voorgoed om zeep te helpen. Op hun site kun je meestemmen.

Het zal duidelijk zijn dat ik deze oproep van ganser harte en met groot genoegen ondersteun. Laten we eendrachtig de gezelligheid voorgoed achter ons laten!

* Er schijnt nog een ernstiger vorm te bestaan: Brabantse gezelligheid.
Je kunt je daartegen laten inenten...

Labels: , ,

4 reacties:

Op 13 oktober 2007 om 08:48 , Anonymous Anoniem zei...

de gezelligheid is ontstaan in de 20ste eeuw,dat wil zeggen op de grens van welvaart en geen welvaart.
toen er geen welvaart was probeerde vooral de moeders hun kinderen te verwennen met de schaarse dingen die men toen voorhanden had zoals er zijn ,de pelpinda's het warm kopje thee,het maria kaakje en dit alles in een soort beslotenheid met ekstra kolen op de kachel en de gordijnen dicht.eigenlijk een vorm van nationalisme onder het motto,lekker knus bij elkaar.
nadat het tijdperk welvaart was aangebroken onstond er een heel andere soort knusheid ,de grenzen gingen open, het zichzelf transporteren kwam op gang,de wereld kwam de kamer in door een kastje en je kunt alles te weten komen met www. kortom de gezelligheid is getransformeert tot een andere waarde, alleen motten we nog van het woord af en dat zal nog wel generaties duren.
tussentijds zijn er nog wel alternatieven zoals,knussen,scillen beppen,keuvelen,goed toeven ,warm onthaal,hutje bij mutje,leuk met elkaar, prettig samenzijn,en verzin ze maar.
en zo krijgt het woord "gezelligheid" toch nog waarde NOSTALGIE.

 
Op 13 oktober 2007 om 15:49 , Anonymous Anoniem zei...

Wat laat - door een gezellig verblijf in Nederland, voel ik toch de dringende behoefte om te reageren. Ik ben hartstochtelijk vóór het woord gezellig. Het drukt precies uit wat jij en anderen met allerlei gezochte woorden proberen te uit te drukken. Het woord gezellig combineert een aantal andere woorden en is dus een verrijking van de taal. Er zijn maar weinig andere talen die een woord hebben dat in de buurt van gezellig komt. Vooral vasthouden en gepast - dat wel- gebruiken.

 
Op 14 oktober 2007 om 20:58 , Anonymous Anoniem zei...

Als er één verschijnsel is dat Nederlands is dan is het wel 'gezelligheid'. Gezelligheid is een illusie. Gezelligheid houd je in stand, je moet er moeite voor doen want anders is het zo weg. Iedere Nederlander weet wat je bedoelt met de opmerking 'laten we het gezellig houden'. Als die opmerking gemaakt wordt, is de prettige illusie overigens meestal al verstoord.

Gezelligheid is een fijne staat van verkeren omdat het een soort gelijkheid schept. De beroemde gelijkheid van de schaatsbaan in de polder. Het is het soort gelijkheid waar Nederland, een land dat redelijk wars is van hiërachische verhoudingen, dol op is.

Het ergste daarentegen wat een mens kan overkomen is 'gedwongen gezelligheid'. Het roept meteen het beeld op van maagkrampen en gillend wegrennen. Dus wat ons lief is, kan ook een marteling zijn.

Dat is het probleem met het debat over de Nederlandse identiteit. De critici van Maxima hebben niet helemaal ongelijk als ze opkomen voor nationaal bewustzijn. Maar hun dwingende toon maakt het nogal ongezellig. En dat is erg onnederlands.

Het Nederlanderschap is net als gezelligheid. Je kunt het niet afdwingen en al helemaal niet op hoge toon. Wie dat wel poogt, doet het Nederlanderschap geweld aan.

 
Op 19 oktober 2007 om 10:45 , Anonymous Anoniem zei...

Dat bedoel ik nou. Jouw verhaal is een prima voorbeeld om te laten zien wat voor een mooi en complex woord "gezellig"is!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage