17 oktober 2007

China

NL wordt ook wakker. In de Haagse catacomben is langzaam het besef doorgedrongen dat er iets in de wereld aan 't veranderen is. Kijkt het Oranjeteam van Balkenende nog steeds met soms ongezonde bewondering naar Washington, de achterbanken van de Tweede Kamer hebben ontdekt dat aan de andere kant van de wereld ook leven is. Beijing komt in beeld. Niet vanwege het heiligdom van Zeus in Olympia, maar wel omdat fors betaalde adviseurs voorspellen dat over luttele jaren China de grootste economische macht ter wereld zal zijn. Dus roepen volksvertegenwoordigers plots dat Chinees in het pakket moet. Want er valt geld te verdienen. Sinds de Gouden Eeuw weinig veranderd.

Fransen trekken zich doorgaans weinig aan van talen die buiten de Métropole worden gesproken. Ze gaan bij voorkeur ook niet in dat buitenland op vakantie. Daarom hebben ze destijds bij de dekolonisatie nog wat tropische eilanden achtergehouden. Kunnen ze in hun langue maternelle toch een ballon bestellen.
Natuurlijk zit Engels op de middelbare school in het pakket. Maar slechts een enkeling slaagt erin dat zonder gruwelijk accent verstaanbaar uit de strot te krijgen. Je knijpt de billen bij elkaar wanneer je nieuwslezers op het tv-journaal Engelse termen of namen hoort verkrachten. Ze leren 't nooit en ze ontkennen niet dat ze dat ook helemaal niet willen.
Maar, zeggen chauvinisten, 3 maanden geleden werd in China de 100e supermarkt van Carrefour geopend en er werken toch 250.000 Chinezen in 1800 Franse bedrijven? En dat zonder Chinees in het examenpakket. Bien sûr, maar daarbij gaat 't om niet meer dan 1,2% van alle buitenlandse investeringen in dat enorme land.

Chinezen leren gewoon zelf massaal Frans, of Engels, of Duits. Desnoods Nederlands wanneer ze vinden dat ook in een landje onder de zeespiegel handel zit. Net zoals ze alles imiteren en daarmee de hele elektronicamarkt op deze aardkloot van spullen voorzien, doen ze daar niet moeilijk over.
Resultaat is dat Fransen in China per jaar voor slechts 8 miljard euro spullen verkopen, met aan de top Schneider (elektronica) en Alstom (energie en transport), maar nazaten van Mao vangen 20 miljard uit Frankrijk voor geleverde waar. Het ritselt dus ook in Parijs van de rapporten dat 't anders moet.

Maar pas op, ze komen dichterbij. Op 20 minuten rijden is kort geleden zonder veel poespas een grote zelfbedienings- en afhaalchinees geopend. De kleine en buitengewoon vriendelijke mannetjes en vrouwtjes spreken keurig Frans en 't is yamyam.

Labels: , ,

2 reacties:

Op 18 oktober 2007 om 09:40 , Anonymous Anoniem zei...

als die afhalende uitbater uit China dezelfde is als die in de mall van Montpellier, dan had-ie voor mij beter in Azië kunnen blijven.
Peter

 
Op 21 oktober 2007 om 22:04 , Anonymous Anoniem zei...

Je maakt me nieuwsgierig.
Geef a.u.b. het adres.
Behalve als het er te gezellig is natuurlijk.
Salut, Henk

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage