25 juli 2007

KaZak

Naamsbekendheid is in het bedrijfsleven een boel geld waard. Op dit moment is er in Europa een onderneming die dagelijks uitgebreid de krant haalt, urenlang op tv wordt gevolgd, in de kiosk kun je er niet omheen en bij de ochtendkoffie wordt in vrijwel alle andere bedrijven over niets anders gesproken. En toch zijn de bazen niet tevreden. Sterker nog, ze lijken compleet in de rouw. Omdat een stevig gebouwde wielrenner uit Kazachstan naar huis is gestuurd met een lading bloed in het lijf die er kennelijk niet in thuis hoort. Wat je noemt een stomme KaZak. De duivel hale hem.

Blij zullen ze niet zijn in Kazachstan. Hun grote held een bedrieger. Maar de politiek heeft al laten weten dat ze ondanks alles het miljoenen kostende wielerteam Astana blijven sponsoren. Is dat logica of blind fanatisme? Kazachstan is ook boos op Borat, een Kazachstaanse verslaggever. Op de Amerikaanse televisie zei hij: “Kazachstan is heel vooruitstrevend: Vrouwen mogen tegenwoordig ook met de bus reizen en homo’s hoeven geen blauwe hoed meer op.“
Borat is een typetje van de Britse artiest Sacha Baron Cohen, ook bekend als Ali G. Sacha laat zijn typetje Kazachstan voortdurend belachelijk maken. Dat viel niet lekker in de hoofdstad Astana. In een paginagrote advertentie in de New York Times werd eind vorig jaar gemeld dat het land vooruitstrevend is, dat er veel olie wordt geproduceerd en dat daardoor de economische groei wel 10% per jaar is. Maar ja, of olie uit de grond halen anno 2007 een teken van vooruitgang is?
‘Journalist’ Borat reageerde snel: “Ik steun de actie van mijn regering om deze jood te vervolgen volledig. Sinds de hervormingen van mijn land in 2003 is mijn land even beschaafd als ieder ander land in de wereld. Zo is de leeftijd waarop een kind meerderjarig wordt verhoogd naar 8 jaar. “
Na gisteren kan Borat weer even vooruit met domme KaZakken.

Vanochtend kopten de Franse kranten in alle toonaarden dat de Tour de France dood is, of op z’n minst in terminale staat verkeert. Renners begonnen de etappe zittend op het asfalt, uit protest tegen de KaZak. Ploegleiders spelen of ze ten einde raad zijn. Sportjournalisten, toch al niet de meest objectieve beroepsgroep, zoeken als gefrustreerde fans bijna huilend naar hun woorden. Het was allemaal zo mooi, de Tour zou schoon zijn was beloofd.

Maar wat wil je als KaZak? Precies, net als je eigen land elk jaar 10% meer verdienen. Dus een spuit erin, desnoods met een litertje bloed van een ander.

Wie volgt?

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage