12 juli 2007

Huile d’olive AC

Apellation Contrôlée of kortweg AC. Geheel ten onrechte vrijwel uitsluitend in verband gebracht met wijn. In Frankrijk is een flink aantal andere produkten de eer vergund ook deze begerenswaardige afkorting te mogen gebruiken. De DGCCRF beslist daarover. Sorry, hier wordt werkelijk alles afgekort. Het overheidsorgaan heet voluit Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression de la Fraude, maar dat zegt geen chien. Ze keuren daar dus niet alleen de waar, maar mogen ook een tik uitdelen wanneer iemand valselijk AC op het etiket drukt. Lik op stuk, het klinkt dreigend. Maar En France is de praktijk op een plezante manier aangenamer dan de leer.
De lange lijst met AC-producten groeit nog elk jaar. Een willekeurige greep: kippen van Bresse in de Bourgogne, runderen uit de Camargue waar ook de stieren voor de arena’s worden gefokt, heel veel verschillende kazen waaronder de Pélardon van de geiten uit onze streek, echte boter zoals de beroemde met zeezout uit het Normandische Isigny, kastanjes uit de Ardèche maar ook kastanjemeel van Corsica, vijgen uit Solliès in de Var, de lentilles rond Puy, honing van de naaldbomen in de Vogezen, mosselen uit de baai van Mont Saint Michel, zoete uien uit de Cévennes, aardappelen van Ille de Ré en lamsvlees van de buitendijkse gronden in de baai van de Somme (de pré-salés die je dus niet meer hoeft te zouten!). En dan vergeet ik maar de alcoholische versnaperingen uit alle windstreken. Al met al een brok welkome promotie voor het Franse erfgoed, want zo mag je die smullerij toch wel noemen.

In december 1999 was het feest bij de olijvenboeren in de omgeving van Aix-en-Provence en de collega’s in de Haut-Provence. Als eersten kregen zij toestemming om het predikaat AC te gebruiken. Het ging gepaard met luid tromgeroffel, tot over de grenzen hoorbaar. Perfect voor de export. Een paar jaar later volgden collega’s uit Baux-de-Provence, Nice, Corsica, Nyons in de Drôme en op 17 november 2004 ook Nîmes. Zowel voor de olijven als voor de daaruit geperste olie.

Volgens de regeringsverklaring over de AC Huile d’olives de Nîmes mogen 223 communes in de Gard en 40 in de Hérault meedoen, mits 60% van de olie is geperst uit de soort Picholine (foto), overigens één van de fijnste om ook zo te snoepen. Ook de olijven uit ons dorpje Aigremont mogen dan het stempel AC gebruiken, inclusief die van de vijf oliviers op ons erf. Mits de olie wordt geproduceerd op de enige juiste manier, natuurlijk gecontroleerd door de Direction Générale. Die is bij ons nog niet langs geweest. Gezien het pak regeltjes waaraan je moet voldoen zal dat wel uitblijven. Maar ook zonder AC brengen we de groene oogst eind december naar de oliemolen. Een flesje of twee komt er wel uit. Huile de Dick en France!

4 reacties:

Op 13 juli 2007 om 12:37 , Anonymous Anoniem zei...

ik geniet iedere dag van je hersenspinsels; vaak zijn ze me ook uit het hart gegrepen en er komt ook een massa informatie op me af die je heel geestig weet over te brengen. Omdat zich in de herhaling de meester toont, heb ik dit keer dus vier keer je AOC-verhaal tot me genomen, zonder een ogenblik te hoeven terugblikken op de vorige tekst. Of had je gewoon ouderwets strafwerk en moest je het stukje vier keer overschrijven?
Maar ga zo door. Het is vandaag de dag het eerste dat ik open sla, na de météo tenminste.

 
Op 13 juli 2007 om 12:37 , Anonymous Anoniem zei...

en dit stukje was van Peter; dat vergat ik nog even.

 
Op 13 juli 2007 om 14:21 , Blogger Reinier zei...

Dickenfrance is inmiddels via de tamtam op de hoogte en hij gaat de dubbele berichten verwijderen zodra zijn drukke programma een PC momentje toelaat. Geen paniek dus.

 
Op 13 juli 2007 om 15:54 , Anonymous Anoniem zei...

4 keer is wat overdreven, zelfs voor een aardig stukje ...

Sorry Peter en Reinier bedankt!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage