13 juli 2007

Pétanque

Moeilijk kiezen gisteravond. Nederland 1 of France 3. Mart Smeets, met zijn donkere kijk op het hedendaagse wielrennen, of het o zo Franse 'wereldkampioenschap' Pétanque in Marseille. Toch voor de ballen gekozen. Heb ook een beetje la boule dans le coeur. Al moet je bij de vaste (ouwe) jongens van de locale boulodrome niet reppen van jeux de boules. Da's een campingspelletje. Pétanque heet het als het om de knikkers gaat. Dat is dan ook het enige verschil.

De spelregels zijn gelijk. Op de camping voor een ballon rouge, maar op de concoursen in de dorpen voor hard geld. De verdiensten zijn de moeite waard. Met twee maten schrijf je in als triplette (wanneer er één ziek is als doublette, Frans is niet zo moeilijk) en je vangt in een paar uur tussen de 250 en 1200 eurotjes. Moet je wel alle potjes winnen, maar allez avant, de uitdaging ligt er.

In Marseille eindigde de Mondial de la Pétanque 2007 bij de drietjes in een puur Franse finale. Live uitgezonden op France 3, de regionale zender. Een spektakel met ruim 12.000 deelnemers (waaronder meer vrouwen dan ooit) uit 80 Franse departementen en nog 13 andere landen (ook NL!) plus 150.000 euro aan prijzengeld. Georganiseerd door de post-communistische krant La Marseillaise. Het is dan ook een beetje een arbeiderssport. Golf is voor de bazen. Is ook een stuk duurder. Voor minder dan 50 euro schaf je al een deftige set professionele boules aan. Of ritsel voor nog minder op een brocante een paar overjarige exemplaren, met butsen en deuken, opgelopen in verhitte gevechten. Op alle pleintjes kun je gratuit je techniek verfijnen. Een nat lapje om je ballen schoon te houden, een magneetje aan een touwtje om het ijzer op te takelen wanneer de stramme leden je in de steek laten, en klaar ben je voor de strijd. Er zijn altijd liefhebbers om het met je te doen.

La Marseillaise bericht niet over golf. Wel over pa Louis Molinas en zijn twee zoons Fernand en Joseph. Finalisten bij de triplettes. Maar verslagen door Gilles Gayraud uit Salon-de-Provence en zijn vrienden. Verliezers zijn altijd boeiend. Je zag op France 3 dat pa Louis zich met moeite inhield. Wilde niet op tv zijn nageslacht de mantel uitvegen. Maar blij was ie niet. De finale verliezen met 13-2. Dan heb je wat uit te leggen op het pleintje...

Overigens zijn er in Pays Bas al ruim 200 clubs die het gehurkt doen. Van Janboel '81 in Rosmalen tot Rond en Roestig in Apeldoorn.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage