Quid
Leven in een buitenland zonder woordenboek? Vergeet het maar. Voordat je ergens iets moeilijks moet doen (bank, mairie, belasting, gendarmerie, médecin, préfecture, vul maar aan) komt de dictionnaire er even bij. Schoolfrans en een ouwe videocursus, je komt er niet mee weg. Ja, met de buren over het weer. De bakker met zijn voortreffelijke fougasse met spekjes en dan ook weer over het weer, de postbode met een deftige aangetekende brief uit NL en dan toch weer de hitte van de afgelopen week. Ça brûle monsieur!
Dat gaat allemaal wel. Ook de supermarché maakt ’t je niet al te moeilijk. Hier in Frankrijk zijn de etiketten heel vaak tweetalig, met dank aan onze Vlaamse buren. De grandes surfaces hebben over de noordgrens nogal wat filiaaltjes. Zo weten we wat er in al die potjes en flesjes zit en leren we elke keer bij.
De krant is al wat lastiger. Zeker wanneer je meer wilt dan het weer, want dat had de bakker toch al bij de croissants uitgelegd. Oui, oui, ça chauffe hein.
Sport gaat nog wel, dorpsfeesten kom je ook wel uit. Anders wordt 't bij politiek, economie, sociale voorzieningen, afkortingen. Heftig ploeteren om de essentie te vatten. Op een topdag een mager zesje. Dik onvoldoende haal je bij rechtbankverslagen. Waar gaat dit over? Welke gruwelijk misdrijven en wandaden worden hier begaan? Hoe werkt het recht hier. Ook een woordenboek laat ’t vaak afweten wanneer het om jargon gaat.
Dus is gedegen voorbereiding nodig wanneer het ernstig wordt. De médecin généraliste uitleggen waar deze keer de krampjes zitten. De mairie vragen hoe je moet protesteren tegen de aanleg van een regionale luchthaven in het verlengde van je oprijlaantje. Bij de gendarmerie aangifte doen van de zoveelste poging tot inbraak in je piepkleine wijnkeldertje. De loodgieter overtuigen van het feit dat al dat water echt uit de gisteren door hem gemonteerde adoucisseur stroomt (zo’n ding haalt harde stukken uit je water zodat je niet verkalkt).
Voor de lotgenoten die nog erger in de nesten zitten een tip, of eigenlijk twee. Sluit dikke vriendschap met een elu, een lid van de gemeenteraad in je commune. Die doen alles om een kiezer te bevredigen en helpen je uit de sloot op de wal. Mocht je echter al ruzie hebben met de geachte afgevaardigde, schaf dan een exemplaar aan van de befaamde vraagbaak Quid. Weet je alles. Hoeft geen nieuwe te zijn, op één van de prachtige boekenmarkten regelmatig aangeboden. Van lezen word je zowiezo wijzer. Zelfs op internet.
Uitgave 2005 had 2190 pagina’s : Tout sur tout, tout de suite!
Voorbeeld: sinds 1965 is de verkoop van nieuwe landbouwtrekkers met 50% gedaald. Heb je bij de bakker toch wat om over te lullen...
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage