Potentie
Cathérine de Medici was de dochter van de Italiaanse hertog Lorenzo van Urbino en familie van de 16e eeuwse paus Leo X. Goed katholiek en dus een ideale bruid voor de Franse kroonprins Henri. In 1535 deelden ze in Marseille het huwelijksbed, beiden pas 14 jaar. Een geslaagde bevruchting liet echter op zich wachten.
Cathérine was een kind van Marche in de zonovergoten laars van Italië en opgegroeid met de méditerrane keuken. Inclusief de artisjok, die ferm rechtopstaande tongstreler. Zij kende het geheim van de zinnenprikkelende en potentieverhogende bolvormige bloemknop. In Frankrijk slechts gebruikt als geneesmiddel: goed voor bejaarden en mensen met een melancholisch karakter, schreef een tijdgenoot. Bovendien verboden voor vrouwen, waarschuwde mijnheer pastoor, want van al die erotische bijwerkingen komt alleen maar narigheid.
Cathérine zorgde dus voor een denderend hofschandaal door zich weinig van het priesterdom aan te trekken. In het openbaar sabbelde zij aan de sappige artisjokblaadjes en Henri vond 't wel prima. Want of het de artisjok was of niet, hij verwekte in 12 jaar tijd niet minder dan 10 nakomelingen en kroop in zijn vrije uren ook nog onder het dekbed bij zijn wilde maitresse Diane de Poitiers. Die had de gewoonte naakt in de Cher te zwemmen en daarna in dezelfde outfit op haar minstens zo wilde hengst door de bossen rond haar kasteel Chenonceau te draven. Kennelijk geen artisjokken nodig.
Inmiddels was Henri koning geworden en hare majesteit gaf opdracht om op grote schaal artisjokken te verbouwen. De van oorsprong wilde plant, voor het eerst gekweekt op Sicilië, was geliefd in de Italiaanse en Spaanse keuken en na de koninklijke bevolkingsexplosie ook snel populair op het Franse menu. En slechts 70 calorieën per 100 gram!
Tegenwoordig komt de artsjok vooral uit Bretagne en de omgeving van Parijs, ondermeer bij Laon. Maar de lekkerste blijft de Violet de Provence, klein maar fijn en vaak in bossen verkocht. Als jonge schoonheid (mei, juni) kan ze zelfs rauw gegeten worden. In vieren snijden, hooi verwijderen, aanbruinen in olie en boter, dan in water met zout laten garen en inleggen in olijfolie, citroen, tijm, laurier en koriander. Of elke andere combinatie, je ziet maar.
Nageslacht verzekerd!
Labels: artisjok, Cathérine de Medici, Henri II, Violet de Provence
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage