14 juni 2011

Nieuwe vijand

De Franse hermandad gaat de strijd tegen snelheidsmaniakken danig opvoeren. Zo verdwijnen binnenkort waarschuwingsborden voor een flitspaal, zodat je geheel onverwacht toch op de foto gaat. Er komen bovendien enkele honderden van die palen bij en op de autoroute meer trajectcontroles.

Het wordt er dus niet vrolijker op. De automobilist als melkkoe voor de staatskas, want in de meeste gevallen gaat het natuurlijk om betrekkelijk geringe snelheidsovertredingen. Waarvoor je bovendien ook nog via het puntensysteem kans loopt om je rijbewijs kwijt te raken.
Fransen zijn het beu en dus is er, geheel volgens traditie, breed verzet. Tot in het parlement toe, zelfs van afgevaardigden in de regeringsbanken. Eén van de argumenten is de verkeersveiligheid, hoe gek het ook klinkt. Voortdurend letten op je snelheidsmeter blijkt vermoeiend en gevaarlijk, want leidt af van de concentratie op het verkeer.

Behalve de aloude Franse gewoonte om te waarschuwen met je licht bij controles, is er ook een legaal middel om gendarmes te slim af te zijn. Dat is een systeem met een GPS-chip die je waarschuwt voor permanente en tijdelijke controles. Populair is het kastje van Wikango Max.
Maar deze zomer wordt de strijd verhevigd en verschijnen er ook auto’s en motoren (rechts) op de wegen met vrijwel onzichtbaar ingebouwde camera. Niet te zien op de database van je GPS en dus een nieuwe vijand.
Voor de meest gebruikte tijdelijke en alle vaste controles kun je ook terecht op http://www.radars-mobiles.fr/

Ooit was het een stuk rustiger op de weg. In 1765 moest je met eigen koets of per openbare diligence van Parijs naar Marseille 12 dagen uittrekken. En nergens flitspalen of veldwachters met laserstralen. Maar de meeste tijd verdeed je in de halteplaatsen voor de overnachting. Want 's nachts werd er niet gereden. Dan was de Grand Chemin voor struikrovers en rondtrekkende bendes.


Zo kent elke tijd z’n eigen sores…

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage