Bourgogne
Halverwege Nederland en de Méditerranée doorkruis je de geschiedenis, wanneer je tenminste de doodsaaie autoroute durft te mijden. Ooit vluchtplek van de Germaanse stam Burgundii, die rond de vierde eeuw tijdens de grote volksverhuizing neerstreek in het dal van Saône en Rhône en er een koninkrijkje vestigde. In 534 wordt hun gebied onder de voet gelopen door concurrerende Franken en in 880 verdelen de kleinzoons van Karel de Grote (Charlemagne) de erfenis van opa en zijn de nazaten van de eerste Germanen plotseling onderdanen van de hertog van Bourgogne.
Rond Dijon, met het prachtige Palais des Ducs de Bourgogne (boven), breiden de hertogen hun macht geleidelijk naar het noorden uit, vaak tegen de zin van de Franse koningen. Zelfs de Nederlandse gewesten Holland en Zeeland worden vanaf 1433 bestuurd door de Bourgondische hertog Philippe Le Bon (Filips de Goede) vanuit zijn onderkomen in Brussel. Zijn zoon Charles Le Téméraire (Karel de Stoute) sneuvelt in 1477 tijdens zijn verzet tegen de Louis XI. Het betekent tegelijk het einde van het zelfstandige hertogdom.
De naam Bourgogne is nu vooral wereldberoemd door de grote wijnen. De oudste bewaard gebleven loftuiting daarover staat in Histoire des Francs uit 591 van Gregoire de Tours. Hij roemt daarin vooral de wijnstreek rond Dijon en riep op om die stad maar tot bisschopszetel te verheffen. De oude prelaten hielden wel van een slokje.
Toch is Beaune uiteindelijk de echte wijnhoofdstad geworden. Elke derde zondag in november wordt daar de beroemde veiling gehouden van Hospice de Beaune, een belangrijke indicatie voor kwaliteit en prijs van de nieuwe oogst. Ook de voormalige hertogen wisten Beaune te vinden en bouwden er een klein paleisje. Tegenwoordig niet meer bewoond door nobele heren, wel het adres van het Musée du vin de Bourgogne.
En mocht je een nachtje willen blijven: Auberge Bourguignonne op Place Madeleine. Klassieke gerechten met even klassieke obers. En natuurlijke de mooiste wijnen!
Vaut le voyage, zou Michelin zeggen.
Labels: Burgundii, Germanen, Hospices de Beaune, volksverhuizing, wijnveiling
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage