Goud
Leonardo Da Vinci noemde het 'vloeibaar metaal', de vroege Egyptenaren zagen er de zon op aarde in. Door de hele geschiedenis heeft goud een legendarische betekenis gehad, zeker in de Griekse mythologie. Die leverde overigens een boel treurige verhalen op. Zo ging het hele geslacht van prins Paris ten onder door zijn gestuntel met een gouden appel. Koning Midas was bepaald onhandig door te wensen dat alles wat hij aan zou raken in goud veranderde, met als gevolg dat hij niet meer kon eten of drinken. Zelfs zijn dochtertje stond na de ochtendkus stijf van het goud (boven). En wie kent niet de enerverende jacht van Jason en zijn Argonauten op het Gulden Vlies? Ook slecht afgelopen, verpletterd toen het dek van zijn schip instortte.
Veel ellende, maar het heeft weinig geholpen. Noch immer is de jacht op goud de hobby bij uitstek voor de hogere salarisgroepen.
Parijs kende in de middeleeuwen een concentratie van orfèvres op het Ile de la Cité en bij de Pont au Change waar ook goudwisselaars zich ophielden. Louis VII maakte in 1141 de toen enige overspanning van de Seine beroemd door zijn besluit dat alle goudhandel daar moest plaatsvinden. In oktober 1621 fikte het geval af en pas 26 jaar later was de opvolger klaar. Ditmaal op verzoek van de handelaars volgebouwd met hun huizen (onder). In de 19e eeuw is het gevaarte afgebroken, omdat de verbinding niet meer aansloot op het nieuwe Parijse stratenplan.
In de Rue des Orfèvres bevindt zich het in 1260 opgerichte hoofdkwartier van de goudsmeden, vlakbij de kapel van Saint Eloi, hun patroonheilige. Goudsmid was toen al een beroep dat van vader op zoon overging. Zoons mochten pas zelf handelen wanneer ze een meesterstuk hadden gemaakt, een chef-d'oevre. Tot eind 18e eeuw mochten ze dan bij openbare gelegenheden net als papa ook een degen dragen als teken van hun bijzondere status. De Révolution heeft veel mooie dingen een kopje kleiner gemaakt.
Kerken waren vanouds de beste klanten van de goudkunstenaars. Bisschoppen en hun schatbewaarders wisten uitstekend de geldstromen te reguleren. Soms zie je daarvan nog indrukwekkende voorbeelden die zijn ontkomen aan langstrekkend oorlogsgeweld of protestantse ontheiliging. Bijvoorbeeld in het zuidelijk departement Aveyron, in de Abbatiale van Conques. Prachtig dorpje, even noord van Rodez aan de route naar Saint-Jacques de Compostelle.
De indrukwekkende abdij, door UNESCO bevorderd tot werelderfgoed, bezit kostbare gouden en zilveren schatten, waaronder het beroemde statue-reliquaire van Sainte-Foy.
De edelsmid die het gemaakt heeft leefde waarschijnlijk in de laat-Romeinse periode, omstreeks de vijfde eeuw .
Onvoorstelbaar rijk uitgevoerd voor zo' n oud kunstwerk. Een bezoek meer dan waard, maar een virtuele tour kan ook.
Labels: Conques, Gulden Vlies, Midas, Pont au Change
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage