Goud

Veel ellende, maar het heeft weinig geholpen. Noch immer is de jacht op goud de hobby bij uitstek voor de hogere salarisgroepen.
Parijs kende in de middeleeuwen een concentratie van orfèvres op het Ile de la Cité en bij de Pont au Change waar ook goudwisselaars zich ophielden. Louis VII maakte in 1141 de toen enige overspanning van de Seine beroemd door zijn besluit dat alle goudhandel daar moest plaatsvinden. In oktober 1621 fikte het geval af en pas 26 jaar later was de opvolger klaar. Ditmaal op verzoek van de handelaars volgebouwd met hun huizen (onder). In de 19e eeuw is het gevaarte afgebroken, omdat de verbinding niet meer aansloot op het nieuwe Parijse stratenplan.

Kerken waren vanouds de beste klanten van de goudkunstenaars. Bisschoppen en hun schatbewaarders wisten uitstekend de geldstromen te reguleren. Soms zie je daarvan nog indrukwekkende voorbeelden die zijn ontkomen aan langstrekkend oorlogsgeweld of protestantse ontheiliging. Bijvoorbeeld in het zuidelijk departement Aveyron, in de Abbatiale van Conques. Prachtig dorpje, even noord van Rodez aan de route naar Saint-Jacques de Compostelle.
De indrukwekkende abdij, door UNESCO bevorderd tot werelderfgoed, bezit kostbare gouden en zilveren schatten, waaronder het beroemde statue-reliquaire van Sainte-Foy.
De edelsmid die het gemaakt heeft leefde waarschijnlijk in de laat-Romeinse periode, omstreeks de vijfde eeuw .
Onvoorstelbaar rijk uitgevoerd voor zo' n oud kunstwerk. Een bezoek meer dan waard, maar een virtuele tour kan ook.
Labels: Conques, Gulden Vlies, Midas, Pont au Change
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage