Bric-à-brac
Je afgedankte troep kun je in Frankrijk voor niks wegbrengen naar de plaatselijke déchetterie. In de steden een keurig bewaakte opslag met containers voor grof huis- en tuinafval. Maar in kleine gemeenschappen een plek waar altijd belangstelling bestaat voor wat je komt afleveren. Zijn het niet omwonende verzamelaars, die voor jouw afdankertjes nog wel een tweede leven weten, dan wel de gens de voyage. Een aardig synoniem voor zigeuners en andere rondtrekkende medemensen.
Maar er is een alternatief voor de ouwe TV of overtollig serviesgoed. Een rechtstreeks gevolg van de roep om hulp op Radio Luxembourg van priester Abbé Pierre (rechts) in 1954, toen in de strenge winter daklozen in Parijs op straat stierven. De massale reacties zorgden toen voor de oprichting van de Association Emmaüs, de opmaat voor de internationale Emmaüs-beweging. 313 woonwerkgemeenschappen in 36 landen, die zichzelf bedruipen met kringloopwinkels en met de opbrengst ook vluchtelingen en daklozen helpen.
Sinds begin dit jaar heeft Parijs, waar nog steeds het hoofdkwartier zit, de primeur van een boutique voor wat betere spulletjes. Te vinden in de volkswijk van het 19e arrondissement, dat toch al een bezoek waard is om de Chinese en Caribische winkels en restaurants. En niet te vergeten het kerkhof Père Lachaise, waar meer vergane glorie te zien is dan waar ook.
In het kunstenaarscentrum Centquatre (104, rue d'Aubervilliers) kun je snuffelen in 200 m² Bric-à-brac Emmaüs, ontworpen door architecten Thomas en Anne Durand Ambroselli. Van het dressoir uit de jaren vijftig tot de rococo terrine van grandmère, de overbodige IKEA-kast en te klein geworden jeans. Als het nog maar in goede staat is.
Er zijn plannen om tot 2014 nog een tiental winkels in de hoofdstad te openen. In 117 andere Franse steden is het al langer mogelijk Abbé Pierre postuum te ondersteunen. Een klikje en je weet meer.
Labels: Abbé Pierre, Aeroports de Paris, afval, Centquatre, déchetterie, IKEA, Père LachaiseEmmaüs
3 reacties:
Wij lopen steeds vaker in Emmaus-kledij en schoeisel. verder andere spullen die voor ons zo waardevol blijken.
Die Dechètterieën bleken alles behalve gratis en voor niets!!!
124 euro per jaar om troep weg te brengen!!!!!
Dat was even niet zo'n leuke onverwachte rekening en sindsdien brengen wij onze rommel naar een officieuze afvalcontainer van een kleine gemeente dichtbij na het verkrijgen van toestemming.
Kringloopwinkels zijn in België heel erg in trek, voor kleding en dergelijke (bv. schoenen of laarzen) kan je ook kwijt via ophaling of naar daarvoor bestemde containers. Een zeer goede oplossing, en ook nog gratis.
Ik ben een hele grote krinkloopfan!
Leuk blog dit!
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage