16 mei 2010

Valançay

Een bijzonder aangename geitenkaas uit de Berry, ten zuiden van de Loire. Meer bekend onder de naam Pyramide de Valançay, sinds 1998 ook gesierd met het predikaat Appellation d'origine contrôlée (AOC).
Een echte pyramide is het niet, hoewel de legende wil dat het ooit wel degelijk een puntje heeft gehad. Napoleon Bonaparte zou dat tijdens een bezoek aan het gelijknamige dorp met zijn sabel hebben verwijderd, waarna het afgetopt en wel nog beroemder is geworden.
De waarheid is helaas minder prozaïsch. De kaas is gevormd naar de spitsloze kerk in buurgemeente Levroux, de plek waar het kaasje is ontstaan.
Napoleon was overigens in Valançay voor een bezoek aan zijn minister van buitenlandse zaken Charles-Maurice Talleyrand-Périgord op diens majestueuze renaissance kasteel, gebouwd op de plek waar al in het begin van de jaartelling een gallo-romeinse villa stond. In de 10e eeuw werd daar een donjon gebouwd als verdedigingswerk, vijf eeuwen later uitgebreid tot het huidige kasteel.
Napoleon had meebetaald aan de koop van het riante optrekje plus 12.000 hectare omringend park en andere gronden. Prijs 1,6 miljoen toenmalige francs. De zelfbenoemde keizer zette zijn minister (links) daarmee in een passende omgeving voor de ontvangst van buitenlandse vorsten en andere hoogmogenheden.

Het drukbezochte Château de Valançay, bijna een kopie van het voormalige koninklijke kasteel Chambord, is nu in bezit van het departement Indre en de commune Valençay . De nog geen 3000 inwoners van het dorp verdienen er een aardige duit aan, al was het maar door een baantje bij één van de 21 hotels. 

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage