13 mei 2010

Apéro géant


De eerste keer was in november 2009, in Nantes. Snel gevolgd in andere steden als Rennes en Tours. Gisteren was het weer feest in Nantes. Door een razendsnel vermenigvuldigde uitnodiging op het sociale netwerk Facebook, waren naar schatting 9000 dorstlustigen naar de Place Royal gekomen. Om elkaar te ontmoeten en het glas te heffen. Want dat is de simpele bedoeling van de typisch Franse apéro, waarvoor altijd wel een aanleiding kan worden gevonden. Sinds kort dus ook via internet.

Autoriteiten zijn niet blij met het nieuwe fenomeen, dat moeilijk te controleren is. Niemand heeft de leiding, de organisatie vindt in alle anonimiteit plaats. In Nantes duurde het feestje tot half vijf vanochtend en bewoners en middenstand klaagden steen en been. Overlast, verkeerschaos, heel veel alcohol, vechtpartijen en 57 afgevoerde gewonden. Waarvan een 21-jarige man vandaag is overleden door een val van een brug. Dus landelijk nieuws.

Voor alle anderen was het gewoon leuk. Om toch te reageren op de onverwachte toeloop werden 370 politieagenten en gendarmes, 101 brandweerlieden en verplegers en 50 gemeentewerkers opgetrommeld. 41 mensen werden opgepakt voor drugshandel, vandalisme, diefstal, dronkenschap of openlijk geweld. Niet veel meer dan op een gemiddelde avond in een grote stad. Er was geen echte schade in Nantes.

Het wachten is op de volgende stad, op de avond voor een vrije dag. Kun je lekker uitslapen.

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 15 mei 2010 om 15:42 , Anonymous Jamfriends zei...

Toch wel iets heel byzonder , waarom doen ze dat dan de Apéro géant?
Is er een bandje bij ?
Het lijkt op een soort Illegale houseparty wat ze in Holland kennen, maar wel veel groter en zonder DJ's .
Ja, een soort moderne revolutie.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage