10 mei 2010

Smeerboel

De nog steeds veel gelezen schrijver Emile Zola werd in 1840 geboren in Parijs, maar door zijn Italiaanse vader werd de Méditerrane keuken al met de paplepel naar binnen gewerkt. Bovendien bracht hij zijn kinderjaren door in Aix-en-Provence, zodat hij net uit de luier al van het moois uit het zuiden kon proeven.

Zola (midden aan de tafel) in de herberg Le Chat Noir
tekening Paul Merwart 1886

De grote 19e-eeuwse chef Auguste Escoffier meldde dat Zola verzot was op gevulde kool uit Grasse, met olijfolie overgoten sardines, zuiglam à la provençale en bouillabaisse, de fameuze vissoep uit Marseille. De schrijver zelf bekende ooit dat 'al die verrukkelijke smeerboel' nog eens zijn ondergang zou worden.

De passages over eten en eetlust zijn dan ook de kleurrijkste pagina's van zijn boek
Le ventre de Paris. Dat het daarbij om autobiografische kennis ging, bewijst het bewaard gebleven menu ter ere van de verschijning in 1880 van zijn boek Nana. Waarin behalve Zola's kennis van verfijnde soupers ook zijn uiterst realistische beschrijving van de begeerlijke Nana het water in de mond doet komen. Maar dat terzijde.

* Aspergepuree
* Consommé à la Deslignac
* Getruffeerde worstjes van konijn
* Gnocci met Parmenzaanse kaas
* Pikante Rijnkarper
* Reerug à l'anglaise
* Poulardes
* Zeetongfilet met ravigotesaus
* Escalope van foie gras
* Entremets et desserts

Bon appétit...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage