13 april 2009

Futur


Het idee is van Sarkozy zelf. Sinds Charles de Gaulle laat elke Franse president een spoor achter in de geschiedenis door Parijs te voorzien van een monumentale voetafdruk. Zoals een hond het zijn hondenwereld laat weten door een poot te lichten. Soms een reukspoor aan monumenten, zoals Mitterrand, soms een enkel drupje zoals het museumpje van Chirac. De grandeur die Sarkozy heeft besmet wil echter meer dan Mitterrand en Chirac samen. Niet geïnteresseerd in een monument met zijn naam. Nee, hij wil zijn poot lichten op héél Parijs en ver daarbuiten.


Dus op zoek naar de nieuwe Hausmann, die in de negentiende eeuw het historische hart van Parijs van de kaart veegde en brede boulevards en pleinen als voetbalvelden aan liet leggen.
Terwijl banken omvallen, pensioenen opdrogen, hypotheken verschrompelen, beleggingen verdampen en de benzine ook weer duurder wordt, heeft Parijs daarom een prijsvraag onder 10 superarchitecten uitgeschreven. Om te weten hoe de lichtstad er straks uit gaat zien. De bouwheren hebben zich met veel fantasie op de avenir gestort en hoefden zich even niet over de kosten te bekommeren. Het resultaat is futuristisch, maar dat zal niet verbazen.

Gelukkig wordt in geen enkel plan de Seine gedempt...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage