10 april 2009

Dagje koning 1


Waarschijnlijk is van geen andere Fransman het leven zo tot in de meest banale details beschreven als dat van Louis XIV. De Zonnekoning, die in mei 1643 op 5-jarige leeftijd zijn droeve vader moet opvolgen en door moeder Anne d'Autriche letterlijk is opgefokt tot groot heerser. Zij drilt hem als regentes in de hofpolitiek, giet hem met de paplepel de bijbehorende grandeur in en legt de kiem voor zijn latere extreme egocentrische ijdelheid en zelfoverschatting. Voorbeelden daarvan te over in de memoires van de trouwe kamerdienaar La Porte. Zoals het vaste ritueel van een dagje koning spelen.

Louis wordt tegen acht uur gewekt, wast handen en gezicht, trekt een kamerjas aan, zet zijn pruik op en ontvangt de eerste vijf bezoekers. Na deze entrées draaft een horde adellijke hulpjes op om hem aan te kleden, beginnend met een voorverwarmd hemd door iemand van hoge adel. Voor het insteken van elke arm twee gelukkigen van lagere adel. Na het ontbijt, waar vier lakeien nodig zijn voor één glas water, volgt de ochtendmis en overleg met ministers. Omdat de koning nauwelijks kan lezen of schrijven, is zijn wereldbeeld van dat kleine kringetje raadgevers afhankelijk.

Bij het déjeuner, altijd met levende muziek, soep en drie gebraden haantjes, wordt zijn servet door de grootsten van het land aangereikt. Het dagelijkse gekonkel om een zitje te bemachtigen aan zijn tafel zorgt voor opstoppingen in gangen en zalen. Want het hof zit vol meeëters. Na de maaltijd weer twee uur babbelen met ministers, daarna is het tijd voor pret. Dansen, muziek, theater, kaarten om veel geld, maar vooral jagen. Klopjachten op wolven, herten en wilde zwijnen lopen vaak uit op een massale slachtpartij. De voorstelling in de bossen rond Versailles wordt dan ook op de voet gevolgd door opgewonden dames van het het hof.

Drie keer in de week houdt Louis XIV zijn appartements, streng geregisseerde ontvangsten voor zorgvuldige uitgekozen gasten. Want om in de onmiddellijke nabijheid van Le Roi Soleil te mogen vertoeven, moet je je adellijke afkomst wel tot minstens 200 jaar eerder kunnen aantonen.

Morgen dagje koning 2

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage