29 maart 2008

Bois des Moutiers

Omdat het morgen zomertijd is, vandaag alvast een voorschotje voor een bezoek aan Normandië. Om precies te zijn naar de tuinen, zeg maar park, van Bois des Moutiers in Varengeville-sur-Mer, een klein kwartiertje van Dieppe. Een park dat helemaal Engels is, maar gelegen in een prachtig Frans landschap dat vanaf het statige huis adembenemend afdaalt tot aan de zee. Vanaf sommige plekken heb je fantastisch uitzicht op het Kanaal, een paar meter verder waan je je in een Aziatisch bos.
Aan de bouw van het huis is de Engelse architect Edwin Lutyens in 1898 op 29-jarige leeftijd begonnen, geïnspireerd door de spirituele Arts & Crafts beweging van William Morris. Opdrachtgever was de niet onbemiddelde Guillaume Mallet, wiens achterkleinzoon Antoine nu de baas is over het prachtige gebouw en de langzamerhand wereldberoemde en daardoor veelbezochte tuin.

Werkelijk alles in en rond het kasteelachtige pand is destijds speciaal ontworpen en met de hand gemaakt. Elke kamer heeft een tegenhanger in de tuin, waarvoor de legendarische ontwerpster Gertrude Jekyll werd ingehuurd. Samen met architect en eigenaar heeft zij het concept bepaald, waarin tuinen direct bij het huis als een verlenging daarvan fungeren, omringd door muren en op die manier met elkaar in verbinding. Dan loopt het groen over in het 12 ha grote park, waar je eigenlijk het gevoel hebt gewoon in de natuur te wandelen.
De zuurhoudende grond, een uitzondering in dit deel van Normandië, was perfect om bijzondere uitheemse planten en bomen te laten komen. Rhododendrons uit de Himalaya, azalea's uit China, eucryphias uit Chili en de nu indrukwekkend hoge esdoorns uit Japan zijn in opmerkelijk contrast met de lokale plantengroei.

De wandeling door dit park is een voortdurende verbazing over verscheidenheid van begroeiing, opmerkelijke uitzichten en het perfect benutten van aanwezige hoogteverschillen.
Doe het in het voorjaar tot juni, maar ook in de herfst is het een bezoek meer dan waard. Het park is open van 15 maart tot 15 november, ook op zon- en feestdagen, het loket van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Je mag binnen voor € 6 (€ 7 in mei en juni) en je kunt voor meer geld ook nog het huis bezichtigen.

Ben je toch in de buurt, neem dan ook een kijkje in hetzelfde dorp bij de tuin van Shamrock, waar achterkleindochter Corinne Mallet de grootste collectie hortensias ter wereld laat zien.
Of je moet er zelf thuis meer dan 1100 hebben...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage