1 september 2011

Rentrée

Augustus voorbij, de R is in de maand. De R van rentrée. Het leven in Frankrijk weer op gang. Maandag gaan de kindertjes naar de basisschool, een paar dagen later volgen de groten op de collèges. Supermarchés vol schoolspulletjes. De boodschap is helder. Alles moet worden vernieuwd. De rugzak te klein voor alle nieuwe boeken. Natuurlijk de agenda. Ook hier inmiddels in tientallen gedaantes. Dan de Bescherelle. Uitgever Hatier verpakt elk jaar de onmisbare boekjes vol grammatica in een vrolijk jasje. De Petit Robert 2011 niet vergeten, je eigen woordenboek. Die van 2010 in de poubelle, kun je je niet mee vertonen. Nog geen encyclopedie? De Essentielle Hachette is het minste. Geen rentrée zonder computer. Een schootversie voor nog geen 400 euro, anders lukt 't dit jaar niet. Nieuwe outfit. De vorige hoort bij een klas lager, daar loop je mee voor imbécile.

De rentrée heeft ons in de ban. Die geldt voor iedereen. Ouders gaan weer aan de slag. Het werk wacht. Elke branche heeft z'n eigen ingang gevonden. De brievenbus puilt uit. Er moet worden gebricoleerd, huis schoongemaakt, tuin aangepakt, nieuwe schoenen, naar de kapper, sneller internet, winterkleren, de auto een beurt, verwarming vervangen, anders eten, abonnement op théater, nieuwe vriendin...

De Franse politiek begon twee weken geleden al met z'n rentrée. De eerste barricades werden opgericht. Volgend jaar verkiezingen voor een nieuwe president. Sarkozy in nauwe schoentjes wegens de affaire Bettencourt. Links is er nog niet uit wie zijn plek moet innemen. We hebben maar 10 maanden, volgend jaar juli gaat alles weer twee maanden heel erg op slot. Slaapt Frankrijk weer lekker in en zal blijken dat alles nog steeds hetzelfde is.

De rentreé heeft plezierige gevolgen voor de achterblijvers dans le sud. Zonder reservering een plekje in het favoriete eethuis . Normale prijs voor een petit café op het terras. Overal parkeren. Op het strand zie je de zee weer. Restaurants met een nieuwe kaart. De super heeft weer genoeg verse melk. Die werd de afgelopen 8 weken steeds vroeger door Nederlanders naar hun camping gesjouwd.

Vive la rentrée!

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage