25 augustus 2011

DOM TOM

Niet de nieuwste versie van het populaire navigatiesysteem. Wel een afkorting, waar ze hier zo verzot op zijn. Voor prachtige stukjes tropisch Frankrijk, voormalige koloniën en de favoriete overzeese vakantiebestemming van heel veel Fransen.

Een Département d'Outre Mer (DOM) is een volwaardig deel van de republiek, net als bijvoorbeeld een Frans departement. Er zijn er vier: de Caraïbische eilanden Guadeloupe en Martinique, het aan Suriname grenzende Guyane en vulkaaneiland Réunion in de Stille Oceaan, oost van Madagascar.
Deze vier gebieden zijn zó Frans dat ze ook deel uitmaken van de Europese Unie. Ze worden bestuurd door een prefect en het locale parlement heet net als hier een Conseil Général. Je drinkt er je pastis, betaalt met de euro en wordt door gendarmes in het vertrouwde uniform op alcohol gecontroleerd. En Miss Martinique doet straks in december gewoon een gooi naar Miss France 2011.

Bij een Territoire d'Outre Mer (TOM) is het wat ingewikkelder. Dat ligt vooral aan de afwijkende status van deze vijf:
* Saint-Pierre et Miquelon, een kleine archipel ten oosten van Canada, ook deel van de EU, met een eigen statuut, aparte bevoegdheden en bestuurd door een prefect.
koning Lavelua van Wallis
* Wallis et Futuna, archipel in de westelijke Stille Oceaan. Een bijzondere status, want het bestaat uit drie monarchietjes met elk een koning als staatshoofd. Er is geen gemeentebestuur of commune en oude gebruiken spelen een belangrijke rol in de besluitvorming. Een administrateur vormt de verbinding met Parijs.
* Mayotte, noordoost van Madagascar, bestaat uit twee eilandjes met voornamelijk een moslimbevolking en heeft ongeveer de structuur van een département, inclusief een prefect.
* Saint-Martin is het noordelijke deel van het eiland Sint Maarten (Nederlandse Antillen), ook onder een prefect. Deze bestuurt tevens het eilandje Saint-Barthélemy, 25 km verderop.
* Polynésie française bestaat uit vijf archipels in de Stille Oceaan, verspreid over 2,5 miljoen km2. Het bekendste eiland is Tahiti, waar ook de president zetelt. Het is een autonoom deel van Frankrijk, dat wordt vertegenwoordigd door een Hoge commissaris.

déjeuner op Tahiti

Anders is de structuur van Nouvelle-Caledonie, een eilandengroep 1500 km oost van Australië. Autonoom, op eigen verzoek verbonden met Frankrijk. In 2014 gaat de bevolking naar de stembus vóór of tegen echte onafhankelijkheid. Intussen zorgt een Hoge Commissaris voor de Franse belangen.
Vergeten we niet de 130 warme lijven die in het ijskoude zuidpoolgebied toeven of op een aantal eilandjes daar in de buurt. Officieel Terres australes et antarctiques française (TAAF). Ze hebben de ruimte op 4,2 miljoen km2, die in de winter aangroeien tot het dubbele.

Minister van binnenlandse zaken François Baroin heeft al deze confettis de la République in zijn portefeuille. Altijd goed voor een reisje en korte broek mee...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage