4 september 2007

Récolte 2007

Buurman was vanochtend om half vijf aan de beurt. Misschien goed voor z'n druiven, maar niet voor onze nachtrust. Met donderend lawaai komt de druivenplukmachine het erf op. Mannetjes eromheen die luidruchtig overleggen hoe en wat. Een uur lang racet het apparaat tussen de wijnstokken door. Vangt veel druiven, maar ook fors wat bladeren en takken. Alles in de container op weg naar de Cave Coopérative. De récolte 2007 moet snel naar binnen, voordat een septemberbui de kwaliteit aantast. Twee weken eerder dan vorig jaar is het spektakel begonnen. In Rivesaltes, bij de Spaanse grens, haalden ze een record. Op 2 augustus begon daar de pluk. Opwarming van de aarde is de oorzaak.Zorgen bij alle buren. De oogst dit jaar valt tegen. De kleinste hoeveelheid sinds 2000 wordt voorspeld. In heel Frankrijk rekent men op circa 50 miljoen hectoliter. Alleen 2003 was iets lager door de hittegolf. In 1999 werd nog 63 miljoen hl binnengehaald. In het zuidwesten tikt het vooral aan: Bordeaux 13% minder dan vorig jaar. Slechts de Elzas produceert meer. Veel regen in juni en de koele zomer zijn de boosdoeners. Daardoor ook meer schade door ziektes, zoals de gevreesde mildiou (meeldauw). In het oosten kwamen er nog zware hagelbuien bij. Het rendement voor de wijnboer zal laag zijn. Extra kosten voor spuiten tegen ziektes, minder volume en dus ook minder geld bij de Cave. De onafhankelijke wijnproducent heeft het letterlijk zelf in de hand. Met de hand plukken verhoogt de kwaliteit. Voor de betere of kwetsbare soorten trekken de ploegen het veld in.Over die kwaliteit valt nog weinig te zeggen. De komende weken moet blijken hoe dat uitpakt. In de Bordeaux is men optimistisch. Meer dan ooit komt 't aan op vakmanschap van de keldermeester. Voor de consument betekent een kleinere oogst vaak een prijsverhoging. De buren schieten daar weinig mee op. Het is vooral de handel die gebruik maakt van schaarste. Zo gaat dat in de markt.

Morgen waarschijnlijk herrie bij de overburen. Over een dag of tien is alles over en herneemt de natuur weer de regie. Prachtige velden met herfstkleuren in verschillende tinten. Elke cépage heeft een eigen ritme en kleur. Je kunt van wijn zelfs visueel genieten.

3 reacties:

Op 5 september 2007 om 08:00 , Anonymous Anoniem zei...

gisteren naar Domaine LISTEL geweest,uitgebreid de 400 ha. bekeken met un petite train de meeste druiven zijn er al af en als de mistral waait dan word er veel zand verplaatst vooral richting ogen,oren en neusgaten.maar het is wel indrukwekkend.

joss

 
Op 5 september 2007 om 11:30 , Anonymous Anoniem zei...

Eindelijk tijd om eens wat van je site te bekijken, ik heb nu wel door dat ik dat wat vaaker moet doen want anders kan ik je niet bijhouden. Het dorpje Minerve hadden wij al eens bezocht en als ik het goed heb waren die "parfaits" toch ook in Carcasson , of niet?
Prachtige foto van die herfstkleuren van de wijngaarden, maar wel erg jammer dat we ons een beetje moeten inhouden met wijn drinken om volgend jaar ook nog wat te hebben.
Groetjes Margrith

 
Op 5 september 2007 om 22:21 , Anonymous Anoniem zei...

Welkom op de blog Margrith!

Alle katharen stonden bekend als parfaits (volmaakten), dus ook die van Carcassonne. De naam katharen is wellicht van het Griekse katharsis (loutering). Over de exacte herkomst bestaan nogal wat verhalen, maar deze lijkt me wel dicht bij de oorsprong.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage