7 augustus 2007

Coopérative

De bekendste coopérative van Frankrijk is ongetwijfeld de Crédit Agricole, het letterlijke zusje van wat vroeger de Boerenleenbank in NL was. Tegenwoordig heet dat Rabobank. De overeenkomst geldt ook op het sportieve vlak. Beide banken zijn sponsor van een wielerploeg. De Franse variant, in groene uitmonstering, haalde een 25e plaats in de Tour de France. De oranje brigade deed het, na de ontluistering van Rasmussen, wat beter: Michael Boogerd eindigde als 12e.

Frankrijk kent heel veel coöperatieve instellingen, op allerlei maatschappelijke terreinen. Ook de mutuelle, een samenwerking in de gezondheidszorg, is op hetzelfde principe gebaseerd. In de boerensector kent de Gard natuurlijk vooral de wijncoöperaties. Vrijwel elk dorp heeft een Cave Coopérative waar de druivenoogst kan worden afgeleverd in ruil voor een stukje van de eindopbrengst. De cave, vaak het grootste gebouw in wijde omtrek, levert vanouds een groot deel van de productie door aan handelaren. Maar seeds vaker wordt een Vin de Pays ook zelf gebotteld. Nog niet met de kwaliteit die caves in de Hérault bereiken, maar er is zeker vooruitgang.

Eén van de bekendere caves is La Gravette van Corconne, aan de D45 van Quissac naar Montpellier. Een honderdtal viticulteurs met in totaal 500 ha werkt hier samen en het resultaat mag gezien, of liever gezegd gedronken worden. Een omweg waard voor een dégustation. Uiteraard hier de Vin de Pays d'Oc en Vin de Pays du Gard. Maar ook AOC wijnen staan op de prijslijst. Bijvoorbeeld de Coteaux du Languedoc, met een uitstekende Gravette Vieilles Vignes blanc 2005 van 90% Rousanne voor 5,90 plus een zilveren medaille.
Vergeet niet te proeven van de prijswinnende AOC Pic St.Loup Tourtourel rosé 2006. Tweede plek op het prestigieuze Concours Général Agricole de Paris 2007 en toch maar 4,90 per fles (prijzen bij een carton van 6).

Goed nieuws deze week ook voor de coopérative Les Vignerons de Calvisson. In concurrentie met Franse en Italiaanse wijnboeren sleepten zij een opdracht in de wacht voor 250.000 flesjes Vin de Pays du Gard voor het Duitse luchtvaartbedrijf Lufthansa.

Op die manier neemt het werk van de caves letterlijk een hoge vlucht. Wel oppassen voor piloten die het nobele vocht zelf in de wijngaard willen halen...

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage