4 juni 2010

Clovis

Fransen vinden Clodovech hun eerste echte koning. Sterker nog, ze roepen om 't hardst dat deze Frankische vechtjas grondlegger van dit land is. Ze zijn hem dan ook liefkozend Clovis gaan noemen, klinkt wat knuffeliger. Papa Childeric is generaal in dienst bij de Romeinen als de kleine wordt geboren. Die krijgt het krijgsgedoe dus met de paplepel ingegoten. Wanneer in 481 vader als stamhoofd in Doornik moet worden opgevolgd is hij als 16-jarige al verrekt handig in het splijten van schedels bij vijandige types.

De knaap heeft snel z'n handen vol aan het knokken met andere Frankische stammen. Handig in het gevecht is hij de meeste buren snel de baas. De rest schuift uit lijfsbehoud bij hem aan. Om een beetje in vorm te blijven begint hij daarna de meeste van zijn familieleden maar uit te roeien. Met als motto dat er maar één kapitein op een schip kan zijn. Tussendoor verslaat hij in 486 de Romeinen bij Soissons en begint een opmars richting Loire.

Zijn beste vriend in die tijd is bisschop Rémi, een serieus praktiserende katholiek. Later zou hem dat nog een heiligverklaring opleveren. Op een goeie dag, toevallig tijdens de Kerst in Reims, vraagt Rémi de heidense vorst of hij even wil bukken. Nietsvermoedend doet Clovis wat gevraagd wordt en voordat hij 't in de gaten heeft is ie gedoopt. Bij uitzondering wordt hij een keer niet pissig en ze blijven nog heel lang vrienden. Gevolg van deze anekdote is wel dat de paus hem nu steunt bij het verder opmarcheren. Overigens ook niet zonder eigenbelang, want Clovis hakt in 507 de Visigoten in de pan die het op Rome hebben voorzien.

Na al die overwinningen is Clovis de baas in heel Gallië, behalve in Septimanie (Languedoc). Hij ruimt de rest van de Frankische vorsten ook uit de weg, inclusief een paar jaloerse bloedverwanten. Als laatste valt de chef van de Ripuaren in Keulen, ditmaal met een sluw handigheidje. Hij ontketent namelijk een opstand aan de Rijn en de oude Kölner wordt door zijn eigen zoon vermoord. Het is 510 en er is weinig meer te doen. Zijn Frankenrijk is groter dan het huidige Frankrijk, van de Rijn tot de Pyreneeën inclusief het zuiden van Duitsland.
Inmiddels naar Parijs verhuisd komt een jaar later een einde aan het opwindende leven van Clovis I. Hij is begraven in de vergane kerk van de heilige apostelen, waar nu het Pantheon staat. Eigenlijk zijn alle grote Fransen dus bovenop hem gestapeld.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage