28 mei 2010

Meteo

Na een lange , koude winter en een kil, nat voorjaar lijkt ook het zuiden weer de normale zonnige kant te kiezen. Wanneer alle weersites gelijk krijgen, gaat de komende week er in ieder geval zomers uitzien. Op het wereldwijde web ritselt 't van de voorspellingen. Een jaar of wat geleden waren de meesten nog gratis, maar ook de Pelleboers van nu hebben eurotekens in de ogen. Een buitje regen kost dus duiten. Alternatief is aanschaf van een eigen weerstation. Van 7,50 bij Lidl tot een paar honderdjes op het web, inclusief een houten hutje om dure techniek vast te spijkeren. Natuurlijk heeft elk tv-journaal een mannetje/vrouwtje en ook de Midi Libre blijft niet achter. Uiteindelijk moet je uit al het gebodene met gezond verstand je eigen plan maar trekken.

Er was eens een Chinees, 3000 jaar vóór onze jaartelling en hij heette Nei Tsing Souwen. Het allereerste weermannetje en hij schreef voorspellingen in een bewaard boekje. De Griekse filosoof Aristoteles deed het weer af als goddelijk geknutsel, dus niets wetenschappelijks. Een opvolger riep dat het vuur overal de schuld van had en Karel de Grote liet het volk geloven dat het de vier windrichtingen waren die alles regelden.

Pas in de 17e eeuw werd de meteo prooi van geleerdheid. De eerste weermannetjes kwamen toevallig vaak uit de Lage Landen, kennelijk werd er toen al veel gezeurd. Isaac Beeckman uit Middelburg riep eindelijk dat alles draait om luchtdruk en bouwde zelf maar het eerste weerstation. Veel grote namen volgden, verbeterden de theorie en vonden allerlei hulpmiddelen uit om 't te meten. Vooral Italianen scoorden hierbij veel punten.
Eén van de weinige Fransen was Blaise Pascal. Hij merkte in 1648 op de Puy de Dome (rechts) dat luchtdruk verandert wanneer je omhoog klimt.

Nog steeds hardstikke gratis is de Franse site meteo60 en de gekoppelde meteociel met voorspellingen per plaats tot 9 dagen. Maar ook met onnoemelijk veel extra voor niente noppes. Om maar wat te noemen: zeewatertemperatuur, luchtkwaliteit, blikseminslagen, regenradar, satellietbeelden, hoeveelheid neerslag, windsnelheden, statistieken, waarschuwingen, actuele waarnemingen. Aan die laatste kun je zelf ook meedoen. Op een kaartje wordt getoond waar je zit en wat je te melden hebt. Absolute aanraders!


Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage