26 mei 2010

La Jeanne

Morgen gaat Jeanne d’Arc voor de zoveelste keer naar een dramatisch einde. Ditmaal treft dat lot de legendarische porte-hélicoptères van de Franse marine, waarop duizenden marine-officieren zijn opgeleid. Bij de tewaterlating heette het schip nog anders, maar in 1964 werd het bordje Jeanne d’Arc op de  bepantsering aangebracht. Geheel volgens de marinetraditie, die wil dat de naam van de heilige maagd gekoppeld wordt aan het trainen van het puikje aan nationale pikbroeken.

La Jeanne, zoals de kruiser met helicopterdek liefkozend wordt genoemd, heeft vele voorgangers gekend. Van het eerste fregat met 52 kanonnen uit 1820 van het Caraïbische eskader, tot de lichte kruiser die in 1930 voor het eerst uitvoer, in Wereldoorlog 2 meevocht in de Middellandse Zee en tot 1964 ook als opleidingsschip ronddobberde.

De Franse marine, opgericht in 1624 door Richelieu (eerste minister onder Louis XIII) om de opstandige Hugenoten aan de Atlantische kust eronder te krijgen, moet dus op zoek naar een nieuw schoolschip.
Want morgen meert La Jeanne voorgoed af in de oudste Atlantische marinehaven Brest in afwachting van de slopershamer.

Toevallig ook de plek waar in 1959 de kiel werd gelegd.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage