29 mei 2010

Kale berg

Nog steeds zijn de schriftgeleerden er niet uit. Heeft de Italiaanse dichter en schrijver Francesco Petrarca samen met zijn jongere broer Gerardo op 26 april 1336 nu wel of niet de Mont Ventoux beklommen? Wanneer we de schrijver zelf moeten geloven, heeft die tocht wel degelijk plaatsgevonden en wel vanuit Malaucene. Voor kenners, en dat zijn er heel wat getuige de eindeloze stoet dagelijkse wielertoeristen (boven) die de reus van de Provence bestijgen, is dat de route door het bos vanuit het westen.

Petrarca (of Pétrarque in het Frans) heeft het allemaal opgeschreven in een Latijnse brief aan een bevriende Augustijner monnik. Hij werd er wereldberoemd mee als eerste beschrijver van de natuur als beleving. Sinds jaar en dag maakt de Provence goede toeristische sier met het verhaal van de allereerste bergbeklimmer. Maar na een Franse vertaling in 1937 ontstond deining. Historici, alpinisten, schrijvers en zelfs boeren uit de omgeving begonnen te twijfelen over de route, de landschappelijke details, het jaar en het vroege seizoen. Tot vandaag duurt de discussie voort, er zijn zelfs geluiden die beweren dat de broertjes helemaal nooit op de kale berg zijn geweest.

Zoals bij veel schrijvers liggen feit en fictie dicht bijeen. Ook over de raadselachtige Laure, de grote liefde van Petrarca die hij bezong en beweende, zal de sluier van de geschiedenis blijven hangen.
Soms wil je liever geen waarheid, want wat is mooier dan geloven in dromen?

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage