1 augustus 2010

Gevaarlijk

Augustus is zonder twijfel de gevaarlijkste maand in Frankrijk. Niet alleen vanwege de miljoenen die tussen vier wielen het drukst bezochte vakantieland ter wereld doorkruisen. Maar ook door de talloze bosbranden, vrijwel altijd door mensen veroorzaakt. Dezer dagen (boven) was het raak in het zuidelijke departement Bouches-du-Rhône, waar 900 hectare in rook opging. Acte criminel meldde de gendarmerie. Aangestoken dus.

Het zuidoosten, de warme en dus droge strook langs de Middellandse Zee, is het vaakst het haasje. Kans op brand wordt er nog vergroot door de vaak optredende mistral. De loeiharde wind die vanuit het noorden door het Rhônedal jakkert en kleine brandjes binnen de kortste keren tot levensgevaarlijke vuurstormen aanwakkert.

Al in 1669 kreeg Frankrijk, waar jaarlijks gemiddeld 300 km² bos afbrandt, een eerste wet die brandstichters aanpakt. Honderd jaar later werden eigenaren van bospercelen verplicht een strook van 18 meter aan beide zijden van een weg te ontdoen van lage struiken.
In het hele zuiden kom je nu op onverharde wegen bordjes tegen met het opschrift DFCI. Ze geven de routes aan die de Défense des Forêts Contre l'Incendie heeft ingesteld om snel in het terrein brandhaarden te bereiken.

De meest effectieve bestrijding vindt echter plaats vanuit de lucht door Avions de la Securité Civile (ASC) op het vliegveld Marignane bij Marseille. Spectaculair maar ook gevaarlijk werk met Canadair watervliegtuigen, Connair waterbommenwerpers en Fokker F-27 observatie- en blustoestellen. In de zomermaanden verspreid over een groot aantal kleinere vliegvelden om binnen 20 minuten inzetbaar te zijn.
Helaas ook deze zomer weer een bekende verschijning in het zuidelijk luchtruim.

Kijk ook bij
  http://dickenfrance.blogspot.com/2007/07/pompier-de-lair.html

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage