Minerve
Op de kruising van de gorges van La Cesse en Le Briant, een kilometer of 45 ten westen van Béziers, ligt moeilijk bereikbaar en daardoor eeuwen lang onaantastbaar het dorp Minerve. Ménerba in het occitan. In een fantastisch landschap, het hart van het beroemde wijngebied Minervois, ver van de drukte en redelijk onbekend bij toeristen. Op de parking is maar plaats voor een dertigtal auto's. Goed bewaard en dus opgenomen in de prestigieuze lijst Les Plus Beaux Villages de France.
Minerve is al in de oudheid bekend, want de naam stamt van de Romeinse godin Minerva. De oudste resten onder het Romaanse kerkje zijn uit de 5e eeuw. Het dorp werd in de 11e eeuw versterkt met een kasteel door de graven van Minervois. De diep in kalksteen uitgesleten canyons zorgden voor een ideale ligging als vesting. Een functie die Minerve daadwerkelijk heeft vervuld als één van de belangrijkste steunpunten van de kathaarse strijd tegen de Roomse inquisitie.
Het verzet tegen het religieuze verval van de kerk van Rome had zich teruggetrokken in versterkte dorpen en kastelen. Voor Minerve betekende dit in 1210 een 6 weken lang beleg door de woesteling Simon de Montfort "voor God en de paus". Het werd door de perfecte ligging niet door een echte inname beslecht. De overgave van Guilhem de Minerve met 200 strijders werd onontkoombaar nadat de enige waterput door de vijand was verwoest. Een grote katapult, waarmee grote brokken steen op de put werden geworpen, luidde het einde in van het verzet. 140 katharen die zich in het dorp hadden verscholen weigerden hun geloof af te leggen en werden door De Monfort levend verbrand. Als beloning werd hij hertog van Béziers en kreeg er Carcassonne bij.
Gerechtigheid was er in 1218. Tijdens de opstand van Toulouse werd hertog Simon gedood door een steen uit een katapult...
De martelaren van Minerve werden onsterfelijk door de versie van de cisterciënzer kroniekschrijver Vaux de Cernay. Hij ontkende dat les parfaits, zoals de katharen werden genoemd, in het vuur waren geworpen, maar dat ze vrijwillig de vuurdood hadden gekozen. Hij verhoogde ook het aantal tot 180.
In het dorp is nog een steen te zien met de volgende tekst: Ici pour la foi Cathares 180 Parfaits sont morts par les flammes.
Labels: Guilhem de Minerve, katharen, Minervois, Simon de Montfort, Vaux de Cernay
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage