8 februari 2010

Koud toetje

Dit weekend stort de hele wereld zich met HD-TV op de Olympische Winterspelen. In het Canadese Vancouver deze keer. Het Franse mondaine skidorp Chamonix organiseerde in 1924 de eerste winterse spelen, 28 jaar nadat in Athene de olympische vlam sinds eeuwen weer had gebrand. Het feestje heette toen Semaine Internationale des Sports d'Hiver, een koud toetje van de dat jaar gehouden zomerspelen in Parijs. Pas later kwam deze sportweek in de boeken als Jeux olympiques d'hiver.

Het was een wat mager programma in Chamonix, vergeleken met wat er straks allemaal over het scherm jaagt.  Frankrijk zelf stuurde de meeste deelnemers (39),  maar scoorde slechts 3 bronzen medailles. De 14 Noren gingen met de meeste plakken naar huis (17 waarvan 4 goud). Alpineski bestond nog niet, wel langlaufen en de Noordse combinatie. Verder biathlon, bobslee, curling, ijshockey, kunstschaatsen, schansspringen en patinage de vitesse.  Ook toen al met de vier klassieke afstanden, 500, 1500, 5000 en 10000 meter voor mannen, maar zonder Nederlanders.

Absolute topper van deze spelen was de Finse schaatser Clas Thunberg met 5 plakken: goud op de 1500 en 5000 meter, zilver op 10 km en brons op 500 meter. Bovendien kreeg hij een gouden plak voor de combinatie van de vier afstanden.
Opmerkelijk was de deelname van de 11-jarige Noorse kunstrijdster Sonja Henie. Ze werd laatste in haar kür en moest regelmatig even naar de kant om haar trainer te raadplegen. Dat overkwam haar nooit meer, want vier jaar later won ze goud en deed dat in ’32 en ’36 nog eens over.

Het duurde overigens tot 2006 voordat het IOC besloot dat de Britse  curlingploeg recht had op een medaille.
In 1924 werd het spelletje nog als fun gezien...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage