27 januari 2010

Jeep


“De burka lijkt een marginaal probleem in Frankrijk, maar het is het zichtbare deel van een ijsberg.  Achter die ijsberg is een zwarte stroom fundamentalisme’. Woorden van André Gerin, voorzitter van de brede parlementaire commissie die adviseert de moslimjurk te verbieden in openbare locaties, maar niet op straat. Een absoluut verbod zou mogelijk ongrondwettig zijn en problemen veroorzaken in een land waar de islam de tweede grootste godsdienst is.

De commissie ging aan de slag toen president Sarkozy in juni vorig jaar riep dat een dergelijk gewaad “niet welkom is” op Frans grondgebied. Het bleek de aftrap voor een heftige discussie over de nationale identiteit, zeg maar de Franse variant van het integratiedebat.  Van de 5 miljoen moslims in Frankrijk zijn een paar duizend vrouwen gesluierd. En dan nog meestal met een chador, een gezicht bedekkende hoofddoek.


Mohammed Moussaoui, leider van de Franse moslimraad, reageerde rustig: "Ik denk niet dat een ideologie moet worden bestreden met beperkende maatregelen, maar door middel van ideeën." Ook uit katholieke hoek verstandig geluid. Andre Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, zei dat de staat zich niet met kledingvoorschriften bezig moet houden: “Wordt dat kiezen tussen een lichaamsbedekkende sluier of naakt in advertenties op het dak van een 4x4?"

Toch maar een jeep…?

Labels: , , , , ,

2 reacties:

Op 28 januari 2010 om 13:51 , Anonymous Henri Bik zei...

Het voorstel van deze parlementaire commissie komt mij als heel redelijk voor.

Het lijkt mij inderdaad wenselijk dat mensen die openbare gebouwen betreden identificeerbaar zijn.

 
Op 28 januari 2010 om 19:19 , Anonymous Henri Bik zei...

Jammer dat er niet een geloofje is dat dames verbiedt um hun borsten te bedekken...

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage