20 april 2008

Hôtel


Een hotel is nog geen hôtel. De laatste tref je namelijk uitsluitend in Frankrijk aan, waar het dakje staat voor de s uit het oude woord hostel. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor elk gebouw waar je gasten kon ontvangen. Dus ook grote huizen met veel kamers, die meestal particulier bezit waren van draagkrachtige types. In Paris en andere grote steden ritselt het nog van gebouwen die de naam hôtel dragen, maar waar je niet terecht kunt voor bed plus ontbijt. Hetzelfde geldt voor een Hôtel de Ville, het politieke en bestuurlijke hart van de grotere steden (op de foto die van Paris). In de kleintjes heet dat dan de Mairie.

Bijzonder is de oude vorm Hôtel-Dieu voor een hospitaal, waarvan je bekendste tegenkomt bij een bezoek aan Beaune in de Bourgogne. Beroemd geworden door een hilarische scène uit de film La Grande Vadrouille met Louis de Funès en Bourvil en tegenwoordig ingericht als museum van de Hospices de Beaune. Elke derde zondag in november gebeurt daar ook iets moois met wijn, wanneer de eerste vaten van de fonkelnieuwe Bourgognes worden geveild en tegelijk de prijzen voor de jaargang bekend worden. Helaas voor de Fransen hebben Britten van veilinghuis Christie's de regie over dit spektakel overgenomen, maar het blijft de moeite waard om vooraf even langs te gaan. Ook particulieren mogen namelijk van grote namen als Clos de Vougeot of Mazis Chambertin nippen en dat proeft net iets anders dan bij Lidl. Het duurste vat dat vorig jaar onder de hamer kwam was een Batard-Montrachet voor 52.000 euro. Dat is
€ 228 de liter en dan moet er nog een fles omheen.

Anno 2008 is een hôtel vooral een plek waar je tegen betaling een nachtje je reis kunt onderbreken. Of in de wat duurdere etablissementen inclusief sterrengeflonker de creditcard gebruiken om je tijdelijk welgesteld te laten verwennen. Zoals de Amerikaanse miljardair Howard Hughes, die het grootste deel van zijn leven met zijn entourage in hotels woonde. In 1966, na een maand in de duurste suite te hebben gebivakkeerd, kocht hij de luxueuze Desert Inn in Las Vegas. Mode ontwerpster Coco Chanel was wat honkvaster. Zij woonde 37 jaar in de Ritz in Parijs en sinds haar dood in 1971 draagt de 3-kamer suite nog steeds haar naam. Voor 4300 dollar mag je er een uiltje knappen.

Voor het oudste nog in gebruik zijnde gastenverblijf in Frankrijk moet je naar het prachtige middeleeuwse stadje Provins in de Champagne, noordoost van Paris. De gevel van de Hostellerie de la Croix d'Or is nog in precies dezelfde staat als in 1270, toen het hotel gereed kwam. Het staat sinds 1931 op de nationale monumentenlijst. Nu weliswaar alleen nog als restaurant in bedrijf, maar er tegenover slaap je in hôtel Valuisant nog in een 18e eeuwse entourage.

Blijf er maar een nachtje, want het stadje staat bol van eeuwenoude monumenten. En een vorkje prikken onder zeven eeuwen oude balken doe je ook niet elke dag.Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage