24 april 2008

Laguiole

Je hebt dorpen die om welke reden dan ook wereldberoemd zijn, terwijl slechts weinigen buiten de directe omgeving notie hebben waar de vlek precies ligt. Goed voorbeeld is Roquefort. Bussen vol Japanners en sinds kort ook Chinezen komen dagelijks langs om in een vochtige kelder even te ruiken aan een kaasje, lang geleden toevallig ontstaan nadat een schaapherder vergeten was zijn verse wrongel uit een grot mee naar huis te nemen. Wie kent niet het blauwgeaderde gevolg van die vergissing, maar Roquefort-sur-Soulzon in het departement Aveyron, met nog niet helemaal 700 inwoners, rij je zomaar voorbij. Hoewel de indringende geur van de schapenkaas in wijde omtrek je wel de weg kan wijzen.

Vergelijkbaar, maar dan zonder bussen Aziaten, is Laguiole in hetzelfde departement. Niet dat ze er geen voortreffelijk kaasje op het schap hebben. Met de Fourme de Laguiole, een stevige kaas met harde korst en gemaakt van koemelk van het Plateau d'Aubrac (het gelijknamige runderras wordt ook wel Simmental française genoemd), is helemaal niks mis en het zou op een kaasplankje in NL niet misstaan. De oude Romeinen wisten al dat ergens achter Nîmes een knap kaasje te halen was.
Maar Laguiole wordt tot ver over de grenzen vooral geroemd om de bijzondere handgemaakte messen die de 1300 inwoners in hun coutellerie plegen te fabrieken. Hoewel in vrijwel het hele Massif Central allerhande neringdoenden ook een graantje mee proberen te pikken van de messenroem. Groot probleem is dus de echtheid van het snijwonder. Officieel roept iedere Laguiolain dat een echte ook een certificaat heeft. Maar dan rijst natuurlijk de vraag of het certificaat wel echt is.

Hoe dan ook, in elke supermarché liggen Laguiole-messen zonder certificaat maar mét de verzekering van de dienstdoende schappenvuller dat ze echt wel heel echt zijn. Het kenmerk van echt èn namaak is een gestileerd insect op het mes. En ook dat leidt tot heftige discussie in het dorp. Is het een ordinaire vlieg, een nobele bij of een horzel zoals die rond de koeien van Aubrac zwermen? Overleveringen worden gebruikt om het gelijk te bewijzen en zelfs Napoleon zou zich ermee bemoeid hebben. Want al eind 18e eeuw is Laguiole als messendorp in beeld en er zijn verhalen over een nog ouder legendarisch mes. Dat had zelfs de naam Capuchadou en heeft als voorbeeld gediend voor de huidige vorm.

Oordeel en kies partij. Zelf sluit ik me aan bij de bijen-fractie. Een nobel beestje doet het altijd goed in marketing en pub...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage