27 december 2007

Sommelier

De rechtgeaarde Francofiel heeft tenminste nog één andere afwijking, de passie voor wijn. Veel proeven, lezen, wijnboeken kopen maar vooral drinken. Hoeveel tijd en energie je er in steekt, je blijft toch altijd een amateur. Professionals, zoals wijnkopers die per dag soms 40 of meer wijnen proeven, reageren meewarig op ons geneuzel over bouquet, terroir en geologische afwijkingen in de bodem van de wijngaard. Bij hen spreekt neus, tong en gehemelte. De rest is prietpraat voor wijnschrijvers en goedwillende dilettanten.

Absolute top blijft natuurlijk de sommelier, en dan vooral de Franse. In het betere restaurant een specialist die niets anders doet als wijn selecteren, inkopen, adviseren, proeven en schenken. Een droombaan. Om met beide wijnbenen weer op de grond te komen, hier een paar van de 35 vragen uit de finale voor de beste sommelier van Frankrijk. Ik wist er twee, nog niet genoeg voor een frietkraam.

1. Wat is mescle?
2. Wat is het kenmerk van de meeste Franse wijnen uit 1996?
3. Uit welke gemeente (commune) komt de Elzas grand-cru Kitterlé?
4. In de Bordeaux kom je vidure of petit vidure tegen. Welke druif is dat?
5. In welk jaar had chateau Mouton Rothschild voor 't eerst een etiket met een speciaal vervaardigd kunstwerk?
6. Welke witte druif is in Frankrijk het meest aangeplant?
7. Sylvaner is een bekende Elzas-wijn. Wat is de Latijnse herkomst van de naam?
8. Wat is hyperoxygénation?

Binnenkort de antwoorden. Intussen vooral genieten.
Als 't smaakt is het jouw topwijn!

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage