23 september 2007

Les bleus

Bijna zit Frankrijk in de volgende ronde van het zesde wereldkampioenschap rugby . Het leek er even op dat het een enorm fiasco zou worden. De eerste pot, de openingswedstrijd in Parijs notabene, werd verloren aan Argentinië met 12-17. Zak en as op de voorpagina's. Supporters moesten bijna 10 dagen wachten op een vervolg. Intussen wonnen concurrenten Ierland en Argentinië hun poulewedstrijden. Spanning ten top. Maar vorige week versloegen Les Bleus van coach Bernard Laporte in Toulouse het onbeduidende Namibië met een royale 87-10. Eergister kwam daar een ruime zege bij op Ierland en de kranten weer blij. De voorlopige beslissing valt a.s. zondag. Frankrijk speelt dan in Marseille tegen Georgië, Ierland moet het zien te klaren tegen Argentinië. De twee poulewinnaars gaan verder naar de knockout ronde.

De Franse rugbybond telt 1720 clubs met 201.000 gespierde bonken, waarvan er 28 zijn geselecteerd voor dit kampioenschap. De hoogste klassering tot nu toe was een 2e plek in 1987 achter The Blacks van Nieuw-Zeeland. Australië nam in '91 en '99 de Web Ellis Cup mee naar huis. Zuid-Afrika deed dat kunstje in '95 en Engeland is de regerend wereldkampioen. Dit jaar zijn 20 landen bezig aan de voorronde, die gespeeld wordt in tien Franse steden (waaronder Montpellier), Edinburg en Cardiff. De finale is op 20 oktober in het Stade St.Denis in Parijs.

De populairste Franse stoomwals is ongetwijfeld Sébastien Chabal, de chouchou van het publiek. Een dertigjarige kolos uit Valence van 1,92 m en 115 kilo in z'n blootje. Speelde al 35 interlands, meestal in de tweede of derde lijn en is een ware nachtmerrie voor zijn tegenstanders. Heeft talloze bijnamen als Hannibal, Le Boucher en L'Animal. De Engelsen noemen hem The French Beast en in Nieuw-Zeeland heet hij The Caveman. Maar deze baardige 'holbewoner' siert de laatste dagen niet alleen de voorpagina's als guerrier. Op internet scoorde een filmpje over het fenomeen Chabal in twee maanden al 340.000 bezoekers.
Enig minpuntje voor Franse fans: de Bulldozer speelt bij de Britse club Sale Sharks in Manchester.

De stand in de Franse poule vandaag:
Argentinië....3-14
Frankrijk......3-10
Ierland.........3-9
Georgië........2-1
Namibië.......3-0

Labels: , ,

2 reacties:

Op 24 september 2007 om 09:33 , Anonymous Anoniem zei...

het enige waar ik geen rugbybal van begrijp is de hoeveelheid punten die een gewonnen, maar ook een verloren wedstrijd oplevert. Bv. Argentinie, driemaal gewonnen, 9 punten dus. Maar nee: 14. Hoe kan dat?
Peter

 
Op 24 september 2007 om 12:08 , Anonymous Anoniem zei...

Winnen is vier punten, gelijkspel twee en verlies zero. Maar er zijn ook bonuspunten: vier of meer keer een try in een potje is één bonuspunt, ongeacht de uitslag; verliezen met zeven of minder doelpunten verschil ook één bonuspunt. Bonuspunten worden opgeteld bij de andere punten.
C'est ça!
(Klik ook even op de link rugby)

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage