9 juni 2011

Vurig

In de 25 jaar als politicus, premier en president heeft Jacques Chirac veel voer geleverd aan het journaille. Waren het niet verdachtmakingen over corruptie en vriendjespolitiek, dan liep het wel weer uit de hand met zijn ongebreideld seksleven. Echtgenote Bernadette (de koningin van het knarsetanden) moest tientallen jaren de nachtritjes  met chauffeur van haar man verduren. In die tijd kreeg hij als bijnaam: ‘Cinq minutes, douche comprise’. In de nacht dat prinses Diana stierf, was echtgenoot niet te traceren en moest ze het zijn chauffeur vragen. Chirac, wiens favoriete toast was: ‘op al onze vrouwen en paarden en op ieder die hen berijdt’, haalde er de schouders over op.


De vurige Corrézien is na zijn terugtreden in 2007 eigenlijk nooit uit het nieuws geweest. Al snel werd een gerechtelijk onderzoek gestart wegens gesjoemel in de tijd dat hij burgemeester van Parijs was. Medewerkers, onder wie ex-premier Alain Juppé, zijn al veroordeeld omdat ze vriendjes van Chirac betaalden voor fictieve banen of voor zaakjes rond illegale afspraken met bouwbedrijven. Frankrijk wacht in spanning wat er verder nog tevoorschijn komt.


Was het soms even rustig, dan opende de oud-president wel ergens een tentoonstelling van chrysanten of vertoonde zich op plekken waar toevallig veel camera’s aanwezig waren. Binnenkort verschijnt het tweede deel van zijn memoires en siert hij weer alle voorpagina’s. Enkele passages zijn al bekend, waarin hij vooral uit de heup schiet op opvolger Sarkozy. Een jaar voor de nieuwe verkiezingen is hij niet mals over zijn vroegere minister van binnenlandse zaken, die hij neerzet als onbetrouwbaar.‘Hij is prikkelbaar, onbezonnen, overmoedig en kent geen twijfel, vooral niet over zichzelf’, schrijft Chirac over zijn partijgenoot. De dolksteek volgt, wanneer hij de socialistische presidentskandidaat François Hollande een 'echte staatsman' noemt. 


Een volle ruif voor journalisten.


... Chirac en Sarkozy in betere tijden ...

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage