12 mei 2010

Lichtgevend

Er wordt heel wat af gemeten in onze technologische maatschappij. Want meten is weten. Dus wordt in Frankrijk in de gaten gehouden waar je de hoogste radioactiviteit aantreft. Je verwacht dan hoge cijfers in de buurt van de 19 actieve kerncentrales of de 17 andere plekken waar vervelende spullen liggen opgeslagen.
Dan is het op z’n minst verrassend dat het aardige skidorpje Chamonix in de Haute-Savoie (boven) de twijfelachtige eer heeft van de hoogste gammastraling. Voor de kenners: 2,5302 milisievert per jaar. Terwijl er in de verre omtrek geen kerncentrale is te vinden.

Maar het Franse Agence de Sureté Nucléaire, waar waarschijnlijk dagelijks manschappen met geigertellers uitrukken, stelt ons gerust. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en kunstmatige radioactiviteit. En de Haute-Savoie ligt vol met rotsgrond waar straling altijd hoger schijnt te zijn. Bovendien ook nog vol met hoge bergen, waar door de ijlere lucht veel kosmische straling in de atmosfeer doordringt.

Alles puur natuur dus. Maar verwacht geen bergbewoners met lichtgevende lichaamsdelen, want het lijkt allemaal wel mee te vallen.

Overigens wordt de laagste radioactiviteit gemeten in Montauban (Tarn-et-Garonne), niet ver van de centrale van Golfech (rechts). Die al bijna twintig jaar het koelwater uit de Garonne na gebruik de lucht inblaast. En al die tijd op topdagen goed is voor 2600 megawatt om ons aller huishouden aan de gang te houden.

Toch wel geruststellend, niet?

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage