28 april 2010

Pakhuis

Er was al eens een Franse chefkok die zelfmoord pleegde omdat hij een Michelinster moest inleveren. Want zo’n vermelding in de beroemde rode culinaire gids staat in het kookwereldje ongeveer gelijk aan het ultieme orgasme. Maar het kan erger. Sinds een paar jaar bestaat de San Pellegrino Top 50 voor de beste restaurants ter wereld. Met dit jaar slechts 6 Franse adresjes. Het gastronomische walhalla van weleer heeft definitief de strijd verloren en komt niet eens in de toptien voor.

Spanje scoort maar liefst vier plekken bij de eerste tien, al is El Bulli (winnaar van voorgaande jaren) inmiddels wel gestopt met zijn stikstof keuken. Voor de absolute wereldtop moet je echter naar Kopenhagen. In een gerestaureerd pakhuis uit 1767 in de havenwijk Christianhavn staan bij Noma 50 stoelen klaar voor wie de kunstwerkjes van chef/eigenaar René Redzepi (boven) wil  genieten. Wat denk je van Tørret kammusling og karse, Syltede grøntsager of Kogt byg og birkesirup?

Beste Franse chef op 11 is Inaki Aizpitarte uit Baskenland, al enkele jaren aan het fornuis in Le Chateaubriand aan de Parijse Avenue Parmentier. Heeft maar vier man in de keuken, plus een leerling, meldt zijn Facebook.

NL heeft nu twee chefs bij de wereldtop. Sergio Herman (foto)) van Oud Sluis in Sluis steeg tien plaatsen naar 19 en Jonnie Boer (Librije in Zwolle) kwam nieuw binnen op 37.
Niet zo slecht toch, vergeleken met de magere zes van Toute la France?

Labels: , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage